Tizenkét-tizenöt tagú lesz a Líbia ügyében létrejövő nemzetközi kontaktcsoport, amelyben valószínűleg nemzetközi szervezetek is részt vesznek, a csoport feladata a Líbiával kapcsolatos politikai koordináció lesz – mondta el Martonyi János külügyminiszter a londoni Líbia-konferencia után.

A londoni külügyminiszteri értekezleten 35 ország és számost nemzetközi szervezet képviselője vett részt. Martonyi János szerint a londoni értekezleten nagyon széleskörű, átfogó nemzetközi egyetértés jött létre az alapvető kérdésekben, köztük abban, hogy a katonai műveleteket folytatni kell, mivel változatlanul fennáll az ezt indokló helyzet, vagyis az, hogy az embereket meg kell védeni az őket támadó kormányuktól. A konferencián nem volt szó a katonai műveletek lezárásának időpontjáról. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a rendezvényen kijelentette: a katonai akció addig folytatódik, amíg Kadhafi teljes mértékben eleget nem tesz az 1973-as számú biztonsági tanácsi határozat előírásainak, nem hagy fel a civilek elleni támadásokkal, vissza nem vonja katonai egységeit az erőszakkal elfoglalt településekről, és nem teszi lehetővé a humanitárius segélyek eljuttatását minden líbiaihoz.

A konferencián hangsúlyosan foglalkoztak a humanitárius segítség fontosságával, és ennek jegyében Magyarország jelezte, hogy megfontolja egy egészségügyi csoport kiküldését.

A fő témák között szerepelt a majdani líbiai politikai átalakulás, amelyre már most fel kell készülni, a magyar külügyminiszter szerint ebben a közép-európai rendszerváltások tapasztalatai különösen hasznosak lehetnek. Ez nem azt jelenti, hogy a líbiai rendszerváltozást bárki is kívülről végre akarná hajtani. A nemzetközi közösségnek változatlanul az az álláspontja, hogy Kadhafinak távoznia kell, de azt majd a líbiai nép fogja meghatározni széleskörű párbeszéd, együttműködés révén, hogy milyen politikai rendszert kíván kiépíteni – mondta Martonyi János.