Európa nem építheti jövőjét a bevándorlásra

2011.04. 1. MTI

Európa nem építheti jövőjét a bevándorlásra, "vesztésre áll a nagy civilizációk népesedési versenyében" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Gödöllőn.

Az uniós tagállamok demográfiai és családügyi minisztereinek informális ülésén tartott nyitó beszédében a kormányfő kiemelte: felmérések szerint a fiatalok fontosnak tartják a családot, szívesen vállalnának sok gyereket, később mégsem lesz annyi gyerekük, amennyit szerettek volna. A politikusoknak ezért fontos feladatuk, hogy elhárítsák a több gyermek vállalása előtt tornyosuló akadályokat. Ezért legitim az ezt célzó családpolitika - mondta.

Ahhoz, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, egyensúlyt kell teremteni a család és a munka között - folytatta. Lehetővé kell tenni, hogy mindenki szabadon választhasson életformát, ha valaki édesanyaként nem akar visszamenni a munkaerőpiacra, ezt szabadon megtehesse, a lecsúszás veszélye nélkül - tette hozzá.

Le kell számolni azzal a váddal, hogy ha egy politika támogatja a családot, akkor azzal minden más életformát elvet, kirekeszt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Gödöllőn. A kormányfő hangsúlyozta: ezeknek a "vádaknak a mélyén" az a koncepció áll, hogy a családot és a szabadságot pártoló politikák ellentétben állnak egymással. "Ez egy ravasz trükk, amelyet a családokkal nem szimpatizáló politikai erők használnak; ezt a trükköt le kell leplezni, hogy kiállhassunk a család és a saját értékeink mellett" - mondta.

Hangsúlyozta: Magyarországon még erős a család megbecsülése. Szavai szerint természetes a közéletben, hogy több bizalmat ébreszt a saját maga programja és talán a személye iránt is az az ember, akiről tudható, hogy megbecsüli a családját, jó családapa vagy családanya.

A miniszterelnök rámutatott, a gyermekvállalás azt is kifejezi, hogy bízunk-e a jövőben. Amikor bizonytalanság uralkodik, az kikezdi a gyermekvállalási kedvet - mondta.

Kijelentette, Európa vesztésre áll a nagy civilizációk népesedési versenyében; egyre kevesebb házasságból egyre kevesebb gyermek születik, a népesség öregszik és fogy. Ha nincs elegendő gyermek, de fenn akarjuk tartani a gazdasági teljesítményt, akkor egyedül a bevándorlás lehet megoldás - állapította meg. Ez azonban, mint mondta, felborítja a társadalom természetes egyensúlyát, és ebből "olyan politikai problémák támadnak, amelyekkel Magyarország még nem, de a nyugat-európai országok már küzdenek odahaza". Társadalmunk hosszú távú kiegyensúlyozottsága és békés működése szempontjából fontos, hogy a közösségek külső erő bevonása nélkül is fenn tudják magukat tartani - állapította meg. Kijelentette, Európa a családok helyett nem építheti a jövőjét bevándorlásra, mert "aki mástól vár segítséget, annak előbb-utóbb meg kell majd fizetnie ennek az árát."


A kormányfő kitért arra, a Magyarországon bevezetett adórendszer a családok támogatása jegyében a családoknál hagyja a gyermeknevelés költségeit, és ezt az elvet a hamarosan elkészülő új magyar alkotmány is védelem alá helyezi. Mint elmondta, azért kap alkotmányos védelmet a családpolitika, hogy hosszú távon is kiszámítható legyen, "nehezen lehessen megváltoztatni politikai divatok és a politikai széljárás megváltozásának hatására".

Orbán Viktor végül javasolta, hogy 2014 legyen az európai családok éve.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
CSALÁDJOG
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT