Visszavonta a gazdasági szigorításokra vonatkozó március 29-i intézkedéseit Ármós Sándor Pest megyei rendőrfőkapitány, miután az ORFK hétvégi revíziójából kiderült, hogy alaptalanok a dandártábornok által kilátásba helyezett szigorítások – közölte a megyei rendőr-főkapitányság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A megszorító intézkedéseket tartalmazó, a rendőri vezetőknek, illetve megyei kapitányságoknak eljuttatott körlevelet április 1-jén több internetes portál is megjelentette, ezt követően intézkedett az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) gazdálkodásának soron kívüli vizsgálatáról. Eszerint a körlevélben szereplő számadatok hibásak, azokat helytelen, pontatlan induló adatokból állapították meg.
“A lefolytatott vizsgálatok eredménye alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a főkapitányság gazdasági helyzete stabil, a felmerülő költségeket, juttatásokat maradéktalanul ki tudjuk fizetni az állománynak. Tekintettel a fentiekre a főkapitányi intézkedés soron kívül visszavonásra került” – írta közleményében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.
Az ORFK vasárnap, az MTI-hez eljuttatott közleményben tudatta, téves volt a megyei főkapitány pénteken, a sajtóban is megjelent – jelentős szigorításokat és elvonásokat tartalmazó – körlevele, ezért az ORFK intézkedik annak visszavonásáról.
A hétvégén lefolytatott revízió egyebek mellett azt állapította meg, hogy a vezetői körlevél “szinte valamennyi ponton rossz közgazdasági helyzetelemzést és felesleges, túlzó konklúziót tartalmazott.” A közlemény szerint a PMRFK rendelkezésére álló források elegendőek az ott dolgozó állomány járandóságainak és juttatásainak biztosítására, a rendőrségi feladatok teljesítésére. Szintén elegendő fedezet áll rendelkezésre a főkapitányság működésére is. A PMRFK egyértelműen biztosítani tudja a cafeteria kifizetését és a szociális juttatások folyósítását is.
Az ORFK gyorsvizsgálatának előzménye, hogy április elsején több hírportál is “megszellőztette” a Pest megyei rendőrfőkapitány által kiadott körlevelet, amelyben állítólag az állt: a megyei kapitányságnak idén 2 milliárd forinttal kevesebb pénzből kell gazdálkodnia, mint tavaly, ezért komoly megszorítások várhatóak. Nem jut pénz sem a túlórákra, sem pedig a napidíjakra, de a dologi kiadásokat is jelentősen csökkenteni kellett – írta a dandártábornok a körlevélben. A főkapitány – hírek szerint – azt is tudatta, hogy nincs pénz külsős tolmácsokra és szakértőkre, a tanúk útiköltségére, illetve a magánautóikat használó körzeti megbízottak kiadásainak ellentételezésére sem.
A tervezett takarékossági intézkedések között állítólag a járművek kilométerkeretének megfelezése, a rendőrautók javíttatásának, illetve a gumik cseréjének erőteljes visszafogása, illetve az összes beszerzés és szolgáltatás szüneteltetése is szerepelt.