A héten az Európai Parlament Strasbourgban tart plenáris ülést, ahová Bill Gates, a Microsoft alapítója is ellátogat, míg a gödöllői kastélyba a tagállamok egészségügyi valamint pénzügyminisztereit várják egy-egy informális találkozóra.

Az Európai Parlament napirendjén a líbiai és elefántcsontparti események, valamint a japán nukleáris katasztrófa következményei ígérkeznek a legnagyobb érdeklődést kiváltó témáknak.

Az Észak-Afrikából érkező menekültek kapcsán az Unió erőteljesebb fellépését sürgetik majd a képviselők a Bizottsággal tartott hétfői (2011. április 4.) vitán. Az utóbbi pár hónapban az észak-afrikai térségben zajló forradalmak miatt az olasz Lampedusa szigetére több mint 15 ezer migráns érkezett. A Parlament a krízishelyzetekből menekülő migránsok kezelésének hosszú távú stratégiájáról is elfogad egy állásfoglalást.

Kedden (2011. április 5.) Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke számol be a képviselőknek a márciusi csúcstalálkozó eredményeiről, köztük az “euró plusz” paktumról.

Kedden vitatják meg a képviselők azokat a romaintegrációs intézkedéseket is, amelyeket az Európai Bizottság aznap jelent majd be. A Parlament fő célkitűzése, hogy olyan kötelező erejű uniós normákat vezessenek be, amelyek megkönnyítik a romák munkavállalását, illetve az oktatáshoz, a lakhatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket.

A Japánban történt nukleáris katasztrófa nyomán szerdán (2011. április 6.) az atomerőművek biztonsági felülvizsgálatáról és a legmagasabb biztonsági szint garantálásához szükséges feltételekről vitáznak az EP-képviselők a Tanács és a Bizottság képviselőivel.

Kedden Strasbourgba látogat Bill Gates, a Microsoft alapítója, aki a fejlesztési segélyezés hatékonyabbá tételéről tart előadást és bemutatja a Living Proof kezdeményezést.

Szerdán a Parlament három állásfoglalásról is szavaz az egységes piaci intézkedéscsomaggal kapcsolatban, amelyet tavaly októberben ismertetett az Európai Bizottság. A csomag célja, hogy új lendületet adjon a közel húsz éve megteremtett egységes piacnak.

Szerdára Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője kapott meghívást a képviselőktől, hogy tájékoztatást adjon a több mint két hete folyó líbiai katonai eseményekről. A főképviselő elfoglaltságai miatt azonban várhatóan egy másik biztostársa fogja őt helyettesíteni a vitában, amelynek során szó lesz a szíriai és a bahreini helyzetről is.

Az Európai Bizottság hétfőn közleményt fogad el a polgárokat szolgáló európai űrkutatási-stratégiáról, kedden pedig ismerteti javaslatát az uniós vállalatirányítás alapelvek vizsgálatáról és hatékonyságuk értékeléséről.

A Tanács nem tart a héten formális ülést egyetlen formációban sem, azonban két informális megbeszélésre is sor kerül Magyarországon. Hétfőtől szerdáig a tagállamok egészségügyi miniszterei találkoznak a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács informális ülésén, melynek témája a jövő egészségügyi rendszereibe történő befektetés és az egészségügyi szakemberek mobilitása. Csütörtöktől szombatig a tagállamok pénzügyminisztereit látja vendégül Gödöllő. A Gazdasági és Pénzügyek Tanácsa informális ülésének napirendjén a gazdasági helyzet áttekintése, a Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésére történő felkészülés, az új európai felügyeleti rendszer bemutatása, az Európai Stabilitási Mechanizmus és a gazdasági kormányzás szerepel.