Többletbevétel és magasabb színvonalú betegellátás a háziorvosoknál.

Április elsejétől módosult a háziorvosi szolgálatok munkájának mérésére, értékelésére szolgáló úgynevezett indikátorrendszer – ennek révén a praxisok többletbevételhez jutnak. Ez lehetővé teszi például beruházások megvalósítását, új eszközök vásárlását, vagyis a magasabb színvonalú, minőségibb betegellátást és a munkakörülmények érezhető javulását.

2009 első felében a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok által végzett ellátás ösztönzése érdekében bevezették az egységes indikátorrendszert. Az elmúlt két év gyakorlati tapasztalataira, valamint a nemzetközi tendenciákra alapozva az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a háziorvosok teljesítményének értékelését jobban szolgáló új indikátorokat vezetett be 2011. április 1-től. Az új indikátorrendszer kiemelt célja a minőségibb ellátás, ezáltal az egészségügyi szolgáltatás hazai és nemzetközi megítélésének javítása.

A módosítás eredményeként a praxisok minősítése nem kizárólag az egyes tevékenységek alapján, hanem komplexen történik. A minősítés során a háziorvosok saját jelentései mellett például a kórházak, szakrendelők adatait is figyelembe veszi az Egészségbiztosító. Több olyan pozitív elem is bekerült a módosításba, mely egyrészt a háziorvosok munkakörülményeinek javulását, másrész a betegellátó-rendszer színvonalának emelkedését eredményezi. Ilyen például, hogy jelentősen nő a gyógyító megelőző tevékenység minősítésére szolgáló célértéket teljesítők jutalmazása, mivel az erre szánt keret havi 100-ról 250 millió forintra emelkedik. Ez átlagosan havi 50 ezer forint többletbevételt is jelenthet attól függően, hogy az adott praxis hogyan teljesít.

Az új szakmai indikátorrendszer arra ösztönzi a háziorvosokat, hogy javuljon a prevenciós, gyógyító, gondozási és gyógyszerrendelési tevékenységük. A felnőtt és a vegyes körzetek értékelése során fontos szempont lesz az influenza elleni védőoltásban részesült 65 év felettiek aránya, a népegészségügyi célú, szervezett emlőszűrésen a megelőző két évben részt vett 45-65 éves nők száma, magas vérnyomás miatt kezelésben részesültek aránya több korosztályban, a gondozásban részesült cukorbetegek aránya, továbbküldési arány a szakellátásba, valamint az antibiotikum kezelés gyakorisága a felnőtt lakosság körében.

A gyógyszerfelírási gyakorlatot tekintve az eddigi adminisztratív és szankcionáló elemeket tartalmazó gyógyszerrendelési és gyógyszer-kiszolgálási monitoring rendszer helyett, a háziorvosi gyakorlatban többnyire alkalmazott normatív támogatású gyógyszerek esetében az indikátorrendszeren keresztül egy ösztönző épül be. Ezáltal a háziorvosok érdekeltté válnak abban, hogy költséghatékony gyógyszereket írjanak fel. Újdonság az is, hogy a rendelet bizonyos gyógyszerfelírási mennyiség felett minden orvosra kiterjedően gyógyszerfelírási visszajelzési rendszert vezet be. Ez biztosítja, hogy a háziorvosok rövid időközönként, dokumentálható módon visszajelzést kapjanak az OEP-től gyógyszerfelírási gyakorlatuk alakulásáról, az általuk felírt gyógyszerek mennyiségéről.