A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megközelítőleg 180 tagja járőrözésekbe kezdett április 12-én Hajdúhadházon, ahol a 12000 fős lakosságnak körülbelül negyede tartozik a roma közösséghez.

Orbán Viktor, Miniszterelnök
Pintér Sándor, Belügyminiszter
Balog Zoltán, Társadalmi Felzárkózásért felelős államtitkár
Lukács Tamás, elnök, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága
Kocsis Máté, elnök, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága
Osztolykán Ágnes, országgyűlési képviselő
Kállai Ernő, kisebbségi ombudsman

Tisztelt Címzettek!

Az Európai Roma Jogok Központja, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, az Amnesty International Magyarország, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda levélben fordul Önhöz, hogy azonnali fellépést sürgessen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület félkatonai szervezet 2011. április 12. óta tartó hajdúhadházi járőrözésével szemben.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megközelítőleg 180 tagja járőrözésekbe kezdett április 12-én Hajdúhadházon, ahol a 12000 fős lakosságnak körülbelül negyede tartozik a roma közösséghez. A járőrözést 8-10 fős csoportokban, fekete, katonai jellegű ruházatban végzik, megfélemlítve a roma lakosságot, lefilmezve otthonaikat és kertjeiket. Bejelentették szándékukat, hogy legalább két hétig maradnak a községben, illetve bizonyos információk szerint több demonstráció megtartására is készülnek. A mostani tevékenységük látszólag nagyon hasonlít a március 1-16 között a gyöngyöspatai romák ellen elkövetett zaklatásokhoz és félelemkeltéshez, amelyet a rendőrség nem akadályozott meg.

A levél aláíró szervezetei korábban már többször kifejezték aggodalmukat a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenységével kapcsolatban, ami valójában egy félkatonai szervezet, amely céljai között a bűncselekmények megakadályozását, az állampolgárok megvédését és a közbiztonság védelmét nevezi meg.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több szállal is kapcsolódik a Magyar Nemzeti Gárdához (amelynek ugyanazok a vezetői és céljai, mint a korábban betiltott Magyar Gárdának) és a szélsőjobboldali Jobbik Magyarország Mozgalom politikai párthoz, amelynek a “cigánybűnözésről” szóló uszító retorikája etnikai feszültségeket kelt az országban, és félő, hogy erőszakot is provokál. A Gyöngyöspatán végzett kutatásokat alapul véve a Társaság a Szabadságjogokért összeállította „Jelentés és jogi állásfoglalás a gyöngyöspatai helyzetről” című jogi jelentéstét, amelyben felsorolásra kerülnek a magyar Büntető Törvénykönyv azon szakaszai, amelyet a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai a tevékenységükkel feltehetően megsértettek, illetve a magatartásukkal megvalósították számos bűntett törvényi tényállását, úgy, mint a közösség tagja elleni erőszak (Btk. 174/B. §), a zaklatás (Btk. 176/A. §) és a rendbontás bűntettek törvényi tényállását (Btk. 271/A. §). Ehhez kapcsolódóan a rendőrség tétlensége kimerítheti a hatalommal való visszaélés fogalmát, illetve sértheti a rendfenntartásra vonatkozó kötelezettségét.

A magyar alkotmány biztosítja a szabadsághoz és a személyes biztonsághoz való jogot , valamint az országot nemzetközi egyezmények, mint az Emberi Jogok Európai Egyezménye, az Európai Unió Alapjogi Charta és a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya is kötelezik, hogy minden állampolgárának biztosítsa a szabadsághoz, biztonsághoz, a magán illetve családi élethez való jogot.

Emlékeztetve Balog Zoltán államtitkár április 8-ai kijelentésére, miszerint: „ Senki sem feltételezheti, hogy átveheti a rendőrség rendfenntartó szerepét és helyettesítheti a rendőrséget”, az Európai Roma Jogok Központja, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, az Amnesty International Magyarország, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, arra kérik a magyar hatóságokat, hogy határozottan ítéljék el a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület romaellenes erőszakos cselekedeteit és zaklatásait, valamint hogy gyors intézkedésre utasítsák a rendőrséget és az ügyészséget, hogy a törvénytelen cselekedeteket megelőzzék, megakadályozzák, nyomozást indítsanak és vádat emeljenek ezekben az esetekben.

Tisztelettel,

Robert Kushen
, Ügyvezető Igazgató – Európai Roma Jogok Központja

Mohacsi Erzsébet, Igazgató – Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány

Jeney Orsolya, Igazgató – Amnesty International Magyarország

Dénes Balázs,
Elnök – Társaság a Szabadságjogokért

Kádár András, Társelnök – Magyar Helsinki Bizottság

Muhi Erika, Igazgató – Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda

—————————————————————————
CC:

  • Európai Bizottság Jogérvényesülésért, Alapvető jogokért és uniós állampolgárságért felelős biztosa, Viviane Reding
  • Európai Bizottság Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi összetartozásért felelős biztosa, Andor László
  • A Roma Munkacsoport vezetője, és az Európai Bizottság Igazságügyekért felelős Főigazgatója, Françoise Le Bail
  • Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek
  • Európai Parlament képviselője, Lívia Járóka
  • Európai Parlament képviselője, Kinga Göncz
  • Európai Parlament képviselője, Renate Weber
  • Európa Tanács Emberi jogi biztosa, Thomas Hammarberg
  • Európa Tanács főtitkára, Thorbjørn Jagland
  • Európa Tanács főtitkárának különleges képviselője Jeroen Schokkenbroek
  • EBESZ kisebbségi főbiztosa, Knut Vollebaek
  • EBESZ ODIHR Roma Ügyekért Felelõs Fõtanácsadója, Andrzej Mirga
  • Európai Alapjogi Ügynökség elnöke, Morten Kjærum
  • Európai Bizottság a Rasszizmus és az Intolerancia ellen elnöke, Nils Muiznieks