Azonnali érdekegyeztetést követel és tiltakozó akciókat tervez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kötelező óraszámok emelésére vonatkozó kormányzati elképzelések miatt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben kérte az oktatási államtitkártól a sürgős egyeztetést.

A PSZ a honlapján közzétett dokumentumban utalt a napokban napvilágot látott kormányzati elképzelésekre, amelyek szerint a pedagógusok kötelező óraszámát 28-ra emelnék. Ez szerintük nemcsak aránytalanul és elviselhetetlenül növelné az amúgy is túlterhelt pedagógusok terheit, hanem óriási mértékű elbocsátásokat is jelentene – írták, hozzátéve: “természetesen minderről semmiféle egyeztetés nem volt a szakszervezetekkel”.
Leszögezték, hogy azonnali érdekegyeztetés követelnek. Tiltakozó akciókat is terveznek, ezek lehetséges formái között említették kék zászlók kitűzését az intézményekre vagy kék szalag viselését az egyetértők részéről, aláírásgyűjtést és nagygyűléseket, 2 órás figyelmeztető sztrájkot, illetve hosszabb időtartamú munkabeszüntetést.
A PDSZ pedig levélben fordult Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárhoz, sürgős egyeztetést kérve. A levélben felidézte a Tárki, a szaktárca és a szakszervezet által 2010-ben a pedagógusok munkaterheléséről végzett közös kutatást, amely egyértelműen jelezte, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusok heti átlagos munkaideje lényegesen magasabb, mint más munkavállalóké. Ez a felmérés szerint 51 órát jelent – írta, hozzátéve: Matolcsy György gazdasági miniszter elképzelése ezt emelné 30 százalékkal, miközben a pedagógusok fizetését változatlanul hagyná.
A közoktatási törvény MTI birtokába került koncepciója szerint várhatóan április 20-án tárgyalja a kormány az anyagot. A 110 oldalas dokumentum szerint több kérdésben a kormány fog dönteni, a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) ugyanis ezekben eltérő állásponton van. E kérdések közé tartozik a pedagógusok kötelező óraszáma is.
A gazdasági tárca szerint a pedagógusok kötelező óraszámát átlagosan heti kötelező 28 órára szükséges emelni, ezen belül iskolafokozatonként, az egyes munkakörökre lényegesen differenciáltan is megállapíthatóak az óraszámok.
A Nefmi szerint az előző két kormányzati ciklusban kétszer történt burkolt bérelvonás a kötelező óraszám emelésével, ezért a 170 ezres pedagógustársadalom a kormánytól óraszámcsökkentést vár. Ha a pedagógus-életpályamodell bevezetése legalább fokozatosan megindul, azzal szoros párhuzamban minimális (10 százalékos) emelést látnak lehetségesnek.