Hivatalból indított vizsgálata részeként Szabó Máté ombudsman megkereste a rendvédelmi szervek és a honvédség vezetőjét.

Az állampolgári jogok biztosa egyebek között a rendőrség tömegkezelésével, valamint a hivatásos állomány gyülekezési joga érvényesülésével kapcsolatos kérdésekre vár választ. Az ombudsman a hajdúhadházi, gyöngyöspatai rendőri fellépések mellett a rendvédelmi dolgozók és a tűzoltók tüntetésének körülményeire is rákérdezett.

Rendkívüli események, intézkedések, igazoltatások, a kényszerítő eszközök alkalmazása, észlelte-e a rendőrség, hogy egyes rendezvényeken fegyveresen, vagy felfegyverkezve, esetleg közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel jelentek meg a résztvevők, és ha igen, miként reagált a rendőrség? Egyebek között erről vár az ombudsman felvilágosítást, és kéri a rendőri fellépésekkel kapcsolatban keletkezett dokumentációt. Az is szerepel a kérdései között, miként biztosították a parancsnokok, hogy a rendőrök és a tűzoltók részt vehessenek az április 16-ára szervezett demonstráción, hogyan szervezték a két szervnél a szolgálatot?

A budapesti rendvédelmi tüntetéssel kapcsolatban a biztos azt is tudakolta, voltak-e az egyes szervek állományának részvételét megnehezítő, vagy olyan intézkedések, amelyekkel meg akarták akadályozni, hogy a demonstráló tűzoltók a rendezvényen bevetési öltözetet viseljenek, illetve, hogy ellenőrizték-e a bevetési öltözetet tároló szekrényeket és indult-e bármilyen eljárás amiatt, hogy több tűzoltó ilyen ruhában és védőfelszerelésben vett részt a demonstráción.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársa egyébként személyesen is gyűjtött – és amennyiben a demonstrációk folytatódnak, továbbra is gyűjt – tapasztalatokat a budapesti rendezvényeken. Szabó Máté ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a rendőrök az áprilisi megmozduláson teljes mértékben segítették az ombudsman megbízottjának munkáját.