Növekedett az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap támogatottjainak száma

2011.08.22. MTI

Az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentése szerint az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGAA) tavaly csaknem 23.700 olyan munkavállalónak nyújtott segítséget, akiket a gazdasági válság vagy a világkereskedelemben bekövetkezett jelentős strukturális átalakulás következtében bocsátottak el. Ez több mint kétszerese az Alap által 2009-ben támogatottak számának.

Az uniós globalizációs alapból kilenc tagállam - Dánia, Hollandia, Írország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia - számára összesen 83,5 millió eurót fizettek ki 2010-ben. Ezzel a nemzeti hatóságokat kívánták segíteni abban, hogy támogatni tudják az elbocsátott munkavállalókat az új munkalehetőségek felkutatásában.

Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap még 2007-ben, tehát a válság előtt jött létre az uniós szolidaritás eszközeként, ugyanakkor meg kíván felelni a legújabb kihívásoknak is.

A hétfőn közzétett jelentésből kitűnik, hogy az EGAA által a tagállamoknak juttatott hozzájárulások összege 2010-ben a háromszorosára nőtt. A gyors emelkedés a globális pénzügyi és gazdasági válság hirtelen hatása, amelynek következtében a kérelmek száma drámai módon megnövekedett 2009-ben. Tavaly háromszor annyi kérelmet hagytak jóvá, mint az előző esztendőben. Az EGAA 65 százalékos társfinanszírozást biztosított a munkahelyüket elvesztők megsegítését célzó intézkedésekhez, a fennmaradó 35 százalékot nemzeti forrásból kellett előteremteni.
 

  • kapcsolódó anyagok
MUNKAJOG
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ