A Kormány előtt az új köznevelési törvény munkaanyaga

2011.08.25. Jogi Fórum/ Kormany.hu

Várhatóan a következő ülésén tárgyalja a Kormány az új köznevelési törvény munkaanyagát – jelentette be Hoffmann Rózsa. Az államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette a 2011/12-es tanév rendjét is.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár elmondta: az új köznevelési törvénynek több problémát is orvosolnia kell. Ilyen kihívásnak nevezte az államtitkár az állam tisztázatlan és nehezen érvényesíthető felelősségét és irányító szerepét az oktatáson belül. Az új önkormányzati törvény kapcsán hangsúlyozta: az oktatást közszolgáltatásnak kell tekinteni, amelyet közpénzből valósítanak meg, így minden intézmény fenntartója alapvetően az állam. Ezért - folytatta - egyéni elbírálás fog dönteni arról, ha egy intézmény önkormányzati fenntartás alá kerül.

Az államtitkár rámutatott: az utóbbi években romlott az oktatás eredményessége, a fiatalok gyengébb tudással kerülnek ki a közoktatási intézményekből mint tíz éve. A pedagógushivatás tekintélyét is helyre kell állítani, ennek érdekében meg kell teremteni a megfelelő anyagi és szakmai feltételeket – emelte ki. Megerősítette: a pedagógus életpályamodell 2013-ban indul útjára, és a tervek szerint a pedagógusok a bérüket közvetlenül az államtól kapják majd, ezzel biztosítva a kifizetéseket. A finanszírozást az is biztosítja - hangsúlyozta -, hogy nem vonnak ki pénzt a közoktatásból.

A köznevelési törvény struktúrájával kapcsolatban elmondta: az új törvény keretjellegű lesz, mivel a most hatályban lévő 1993-as törvény túlszabályozottsága miatt átláthatatlan működést eredményez, ami számos szabálytalansághoz vezet.

Hoffmann Rózsa a tanévkezdéssel kapcsolatban elmondta: az előző évekhez hasonlóan szeptember 1-jén kezdődik a tanév, várhatóan 1 648 900-an kezdik meg a 2011/12-es nevelési tanévet a nappali rendszerű oktatási intézményekben és az óvodákban. A tavalyi évhez képest kis mértékben növekedett a felsőoktatásba jelentkezők aránya, ez a felvettek számának mérsékelt csökkenésével együtt némileg megnehezítette a bejutást az egyetemekre és a főiskolákra. Míg tavaly 140 308-an jelentkeztek a felsőoktatásba, idén 140 953-an, és kétharmaduk felvételt nyert valamelyik intézménybe.

Az államtitkár elmondat: a 2011/12-es tanév még változások nélkül fog lezajlani, az oktatásban a jelentős átalakulások 2012. szeptember 1-jén következnek majd be, a várhatóan 2012. január 1-jén életbelépő új törvény következtében.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
OKTATÁSÜGY