Diplomáciai csata zajlik az ENSZ BT-tagságért

2011.08.29. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

Különlegesen kemény küzdelem folyik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2012-13-as nem állandó tagsági helyéért a kelet-európai választási csoportban a pályázó Magyarország, Szlovénia és Azerbajdzsán között - mondta Hóvári János helyettes külügyi államtitkár csütörtökön.

A nem állandó BT-tagsági helyért - amelyeket regionális alapon osztanak ki - mindhárom szóban forgó állam erős kampányt folytat. Magyarország az elmúlt egy évben "nagyon komolyan vette" a BT-tagság elnyeréséért indított kampányt, amelynek azonban több eleme nem nyilvános. A tárca bizonyos találkozókról egyelőre nem nyilatkozhat, mert nem akarja a riválisok pozícióját javítani. Az sem nyilvános, hogy mely országok állnak Magyarország mellett, ugyanis több állam ennek titokban tartását kérte – sorolta Hóvári János.

A magyar diplomáciában sok minden történt, amit nem hoztak nyilvánosságra, mert a tárca nem akarta a partnereket kellemetlen helyzetbe hozni, illetve a riválisokat segíteni. Példaként említette, hogy a magyar kormány már március óta kapcsolatot tartott fel Líbiában a felkelők vezetésével, a bengázi Átmeneti Nemzeti Tanáccsal, de ennek nyilvánosságra hozatala ellehetetlenítette volna a tripoli magyar nagykövetség munkáját.

Magyarország csak 2007-ben döntötte el, hogy megpályázza a BT-tagságot, Szlovénia viszont már korábban határozott erről. Utóbbinak így már korán sikerült megszereznie sok európai állam támogatását. Kőrösi Csaba New York-i ENSZ-nagykövet arról számolt be, hogy a világszervezet közgyűlése várhatóan október 13-án szavaz, de ezt a dátumot hivatalosan még nem jelentették be. A 10 nem állandó BT-tagsági helyért a világ 188 országa verseng. Ha nem lenne verseny, és a helyeket kivárásos alapon töltenék be, akkor nagyjából 50 évente kerülne sor egy-egy kelet-európai államra. A BT azért különleges testület, mert döntései kötelezőek, a nemzetközi jog részévé válnak, ez a világszervezet legnagyobb hatású döntéshozó fóruma – mondta Kőrösi Csaba.