Öt éves pályaműködtetési szerződést kötött a magyar állam a MÁV Zrt.-vel

2011.08.31. MTI

A tulajdonos magyar állam képviseletében Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója aláírták a MÁV Zrt. öt évre szóló pályaműködtetési szerződését, amelynek keretében az idén 35 milliárd forint értékben bocsáthat ki kötvényt a vasúttársaság - közölte az NFM és a MÁV kedden az MTI-vel.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV Zrt. vezetője által aláírt dokumentum a kormányzati szándékokkal összhangban tervezhetővé teszi a vasúttársaság finanszírozását.

A megkötött szerződésben a magyar állam a MÁV Zrt.-t bízza meg a nyílt hozzáférésű vasúti pályahálózat működtetésével a meghatározott vasútvonalakon. Az állam e feladat ellátásának fejében a vasúttársaság bevételekkel nem fedezett, indokolt költségeit megtéríti, vagy ennek hiányában jogszabály alapján kezességet vállal az e költségeket fedező hitel felvételére. A múlt héten megjelent kormányhatározatban foglaltak szerint a MÁV Zrt. idén e célból 35 milliárd forint értékben kötvényt bocsáthat ki.

A pályaműködtetési szerződés évek óta esedékes megkötésével a MÁV történetében első alkalommal számolhat hosszabb távra szóló állami vállalásokkal - áll a közleményben, amely szerint a dokumentum létrejöttével a kormányzat hazai és uniós jogszabályi kötelezettségeket teljesít.

Az 5 évre szóló, évente felülvizsgálandó szerződéssel egyértelműen szabályozottá válik a magyar állam és a pályaműködtető nemzeti vasúttársaság közötti viszony, kiszámíthatóbbá, hatékonyabbá válik a vasúti pálya működtetése.

A közlemény rögzíti: a közösségi közlekedés rendbetételének első lépése a pénzügyi stabilitás és kiszámíthatóság megteremtése. Az ágazatot évtizedek óta egyszerre jellemzi az alulfinanszírozottság és a pazarlás. A tervezhetőbb gazdálkodás feltételei a szerződéses alapon nyugvó finanszírozási háttér megteremtésével biztosíthatók.
 

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
KORMÁNYZAT