A kormány egyszerűsíti az állampolgári ügyintézést

2011.08.31. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

Az állampolgárok ügyintézésének egyszerűsítéséről szóló utasítást tárgyal szerdai ülésén a kormány – mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az intézkedések célja, hogy másfél év alatt három ütemben, összesen 232 ügycsoport esetében egyszerűsödjön az állampolgári ügyintézés.

A kabinet a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretében arra kéri fel a minisztériumokat, dolgozzák ki a tárcájukhoz tartozó közigazgatási eljárások egyszerűsítésének feltételeit. Ennek eredményeként egyszerűsödhet a többi között a család- és gyermekügyek, a honosítási, az ingatlanokhoz kapcsolódó, valamint a közúti közlekedéssel kapcsolatos ügyek intézése, emellett a munkavállalással vagy a mezőgazdasággal kapcsolatos ügyintézés.

Mindez összességében több milliárd forintos megtakarítást eredményezhet a lakosság számára, amely elsősorban a párhuzamos ügyintézések, és az ezzel járó többszöri illetékfizetés felszámolásából eredne. Cél az is, hogy az államapparátus egyszerűbben, kisebb terheléssel végezhesse feladatát: a 232 ügycsoport több mint 1.200 hatáskört érint. A valamennyi tárcát érintő programot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium koordinálja.

Kovács Zoltán arról is beszámolt, hogy a kormány szerdán első olvasatban tárgyalni fogja a 2012-es költségvetés tervezetét.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS
ORSZÁGHÁZ
KORMÁNYZAT