Több mint 740 megyei intézmény kerül az államhoz

2011.09. 1. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

Több mint 740, állami feladatokat ellátó, megyei önkormányzati intézmény kerül vissza - az adósságállományával együtt - 2012. január 1-jével az állam kezelésébe a kormányhivatalokon keresztül – mondta el Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár.

Az átadás-átvételt előkészítő munkálatok már megkezdődtek, a megyei kormányhivatalok és a megyei közgyűlések vezetőiből, továbbá jogászokból, pénzügyi, gazdálkodási szakemberekből álló, 6-10 tagú bizottságok jöttek létre a megyei önkormányzatoktól az államhoz kerülő intézményi körnek, annak eszköz- és vagyonállományának felmérésére. Az érintett intézmények 2012. január 1-jével kerülnek át a kormányhivatalokhoz, azonban csak átmenetileg, a kabinet ugyanis még nem hozott végleges döntést az intézmények működtetésével kapcsolatban.

Az előzetes adatok szerint 34 egészségügyi, 475 közoktatási, 132 szociális, gyermekvédelmi és ifjúsági, 77 közművelődési és 25 egyéb intézmény kerülhet a kormányhivatalokon keresztül állami kezelésbe. Ezzel az intézményeket terhelő adósságállomány is átkerül, így a megyei önkormányzatok fellélegezhetnek, s nem kell aggódniuk sem a dolgozóknak, sem az ellátottaknak. Az átalakítás várhatóan több tízezer közalkalmazottat fog érinteni – mondta Szabó Erika. A még kidolgozás alatt álló tervek szerint azok, akik a megyei önkormányzatoknál jelenleg ezen intézmények működtetésével, irányításával foglalkoznak, átkerülnek a megyei kormányhivatalokhoz, és ott dolgoznak majd tovább.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS
KORMÁNYZAT