Jog-Kenya-Hollandia Megkezdte a meghallgatást a Nemzetközi Büntetőbíróság a négy évvel ezelőtti kenyai zavargások ügyében

2011.09. 2. MTI

A négy évvel ezelőtti kenyai zavargásokról kezdett meghallgatást a Nemzetközi Büntetőbíróság csütörtökön Hágában; az eljárásnak hatása lehet az afrikai országban jövőre tartandó választásokra is.

A független nemzetközi bíróságnak a következő hetekben egyelőre arról kell döntenie, elegendő bizonyíték áll-e rendelkezésre ahhoz, hogy büntetőper kezdődjön a vádlottak ellen.

A büntetőbíróság két egykori miniszter, William Ruto és Henry Kosgey, valamint Joshua Arap Sang rádiós személyiség bűnösségét vizsgálja előzetesen. Mindhármukat azzal vádolják, hogy felelősek a 2007-es kenyai választásokat követően kirobbant erőszakért, amelyek a feltételezett választási csalások által kiváltott zavargásokat kísérték.

A meghallgatás előtt nyilatkozva a vádlottak, illetve jogi képviselőik értésre adták: ártatlannak tartják magukat, a vádakat pedig hiányosnak, mert megítélésük szerint a bűnösségük ellen szóló bizonyítékokat és vallomásokat nem vettek figyelembe.

A kenyai zavargások azt követően kezdődtek 2007 decemberében, hogy a példátlanul szoros eredménnyel zárult elnökválasztást követően az ellenzéket vezető Raila Odinga csalással vádolta meg az újraválasztott elnököt, Mwai Kibakit. A négy hónapig tartó zavargások és a hatóságok válaszlépései 1200 halálos áldozattal jártak, és több mint 300 ezer embert kényszerítettek lakhelye elhagyására. Ez volt a legvéresebb időszak Kenya történetében azóta, hogy a volt brit gyarmat 1963-ban kikiáltotta függetlenségét.

A büntetőbíróság összesen hat személyt vádolt meg az ügyben. A most beidézett Rutóék Odinga táborához tartoztak. A hónap második felében hallgatják meg Kibaki híveit, köztük Uhuru Kenyatta volt pénzügyminisztert, Mohamed Huszein Ali korabeli rendőrfőnököt és Francis Muthaurát, az elnöki hivatal vezetőjét.

A mostani eljárás fontosságát növeli, hogy a vádlottak közül többen - köztük Ruto és Kenyatta - azt tervezik, hogy jelöltetik magukat a jövő évi újabb elnökválasztáson.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐJOG
NEMZETKÖZI JOG
NEMZETKÖZI BÜNTETŐBÍRÓSÁG
NEMZETKÖZI BÜNTETŐJOG