Nemzetpolitikai államtitkárság: új vezető a Bethlen Gábor Alapkezelő élén

2011.09. 2. MTI

Péntektől Lélfai Koppány a határon túli magyarok támogatásával foglalkozó Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) Zrt. új vezetője - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság az MTI-vel.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint Lélfai Koppány egyszemélyben lesz felelős a BGA Zrt. zavartalan működéséért, a BGA korábbi ügyvezetését ellátó igazgatóságot megszüntették.

Mint írták, a költségtakarékosság mellett "a vezérigazgató kezében összpontosított vezetés további előnye, hogy a döntések előkészítése és a végrehajtás megszervezése gyors és közvetlen lesz, az alap működése hatékonyabbá válik".

Lélfai Koppány több mint tíz éve dolgozik a gazdasági szférában, kinevezése előtt az egyik jelentősebb magyar hitelintézetnél töltött be vezető tisztséget.

Az alapkezelő éléről augusztusban távozott Ulicsák Szilárd és az igazgatóság több tagja.

Ulicsák Szilárd április közepétől állt az alap forrásait koordináló alapkezelő zrt. élén, előtte miniszteri biztosként felügyelte a határon túli magyarok támogatáspolitikáját.

A Bethlen Gábor Alap a Szülőföld Alap általános jogutódjaként egységesíti a határon túli magyarságnak szánt támogatási rendszert, az erről szóló törvényjavaslatot 2010. december 23-án fogadták el a képviselők.

Az alaphoz kapcsolódó Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.-t a Fővárosi Bíróságon április 18-án jegyezték be.

Az alapkezelő a határon túli magyarok számára a közigazgatási tárca költségvetésében elkülönített mintegy 13 milliárd forint szétosztásáért felelős.

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
KORMÁNYZAT