Olajembargóval sújtja az EU Szíriát

2011.09. 5. BruxInfo

A Tanács pénteken megtiltotta a szíriai kőolaj és kőolajtermékek behozatalát az Európai Unióba. Az új szankció napi szinten közel 9 millió euró bevételkiesést jelent az Asszad-rezsimnek.

A szíriai helyzet súlyosságára való tekintettel a Tanács pénteken tovább szigorította a damaszkuszi rezsim elleni szankciókat, így tilalommal sújtotta az EU-ba irányuló szíriai olajimportot. A Tanács közleménye szerint a tilalom a kőolaj és egyéb kőolajtermékek vásárlására, importjára és szállítására terjed ki. Az efféle tranzakciókhoz nem nyújtható sem pénzügyi, sem pedig biztosítási szolgáltatás.

Egyes források szerint a büntetőintézkedés bevezetése napi 8,7 millió euró bevételkiesést jelent a szíriai rezsim számára.

Mindezek mellett a Tanács további négy szíriai személyt és három társaságot tett hozzá ahhoz a listához, amely a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott egyének és vállalkozásokat veszi lajstromba. Ezzel egyidejűleg azonban a testület humanitárius okokból lehetővé teszi, hogy bizonyos esetekben eltekintsenek a pénzforrások zárolásától; ezek közé tartozik az orvosi eszközök szállítása, vagy a külföldiek Szíriából történő evakuálása.

A Szíriával szembeni fegyverembargó, melyről még májusban született döntés, továbbra is érvényben marad.

A pénteki döntést írásbeli eljárás keretében fogadták el; ez, valamint az újabb szankciós lista szeptember 3-án jelenik meg az EU hivatalos lapjában.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK