9/11: tíz év, tíz tanulság

2011.09. 6. BruxInfo

Az "Al-Kaida-projekt" bukását nevezte a terrorizmus elleni harc legfontosabb hozadékának az EU terrorizmus elleni koordinátora Brüsszelben azon a tájékoztatón, amelyen Gilles de Kerchove a szeptember 11. merényletek tízéves évfordulójára emlékezett.

Tíz év, tíz tanulság – az Európai Unió terrorizmus elleni koordinátora szerint komoly leckéket tanulhatott a világ az elmúlt tíz évben a terrorizmussal összefüggésben. Gilles de Kerchove szerint a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek tízéves évfordulójához közeledve számot kell vetni a terroristák elleni, sokat bírált harc állásáról, amely szerinte kifejezetten sikeres.

„A legfontosabb, hogy az Al-Kaida-projekt megbukott”
– jelentette ki az uniós tisztviselő, aki úgy véli, hogy Oszama bin Laden és a terrorszervezet több központi vezetőjének meggyilkolásával jelentősen meggyengült a csoport. Kifejtette, az afganisztáni tálibok elleni harc, és a pakisztáni hadsereg akciói ugyancsak hozzájárultak ehhez, ráadásul szerinte az arab tavasz eseményei is terroristacselekményektől mentesen zajlottak le.

Ettől függetlenül viszont a veszély nem múlt el teljesen – mondta Kerchove: „a központi szervezet ugyan szétzilálódott, az Al-Kaida viszont egyfajta franchise rendszerben működik”. Jelenleg három nagyobb szervezetét tartják számon: az Al-Qaeda Arab Peninsula (AQAP) az Arab-félszigeten ténykedik; az Al-Qaeda Islamic Maghreb (AQIM) Észak-Nyugat-Afrikában; az Al-Qaeda in Iraq (AQI) pedig Irakban.

A terrorizmus második veszélyforrását Gilles de Kerchove szerint azok a szélsőséges csoportok alkotják, amelyek relatíve újonnan alakultak, komoly technológia birtokában vannak, a hatóságoknak pedig nincs is sok információjuk róluk. A terroristák elleni harc tehát 2011-ben sokkal összetettebb és sokrétűbb, mint 10 évvel ezelőtt volt – jelentette ki a koordinátor.

A harmadik célpontja a terrorellenes háborúnak az úgynevezett "saját nevelésű terroristák", azaz azok a szélsőséges elemek, vagy csoportok, amelyek különösebb előkészület, ismertség, szervezettség, vagy jelentősebb anyagi háttér nélkül szerveznek erőszakos akciókat. Idesorolható a júliusi oslói merénylet is, amely szerinte uniós szempontból is figyelemre méltó. A koordinátor kifejtette, a norvég vérengzés kapcsán példátlan együttműködés volt megfigyelhető a tagállamok között, valamint az Europol, az Eurojust és a Frontex részéről is.

Mindettől függetlenül Gilles de Kerchove sikeresnek tartja az eddigi „háborút”, a változások mellett az eredményeket is lenyűgözőnek nevezte, de mint mondta, szeptember 11. tízéves évfordulóján tíz tanulságot le kell vonni:

  • 1. Egy terrorizmus elleni stratégia fontossága. Kerchove szerint nem tudjuk megoldani a problémákat, ha gyakran nem is látjuk őket.
  • 2. Többet kell fordítani a támadások megelőzésére.
  • 3. Bűnügyi és igazságügyi megközelítést kell alkalmazni a terrorizmus felderítésében.
  • 4. Szélesebb körű adatgyűjtés, és –megosztás, de fokozottabb adatvédelem.
  • 5. A magánszektor nagyobb bevonása a terrorizmus elleni harcba. A terroristaszervezetek finanszírozásának felkutatásában, a légiközlekedés biztonságában a vállalkozásoknak is nagy szerepük lehetne.
  • 6. A kutatásfejlesztés fokozása. Gilles de Kerchove szerint legalább szinten kell tartani az innovációra szánt kiadásokat a következő hét évben is.
  • 7. Cyberbiztonság – a számítógépes bűnözés megállításának fontossága.
  • 8. Rugalmasság – az országok közötti együttműködést, és a hatósági kooperációt gyorsítani és hatékonyabbá tenni.
  • 9. Az EU-intézmények közötti jobb együttműködés.10. A biztonság fokozása. A koordinátor szerint a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett erősíteni kell a rendőri és biztonsági szervezeteket.

Az optimizmusa okát firtató kérdésre Gilles de Kerchove elmondta, hírszerzési forrásokból úgy tudják, hogy kimerülőben vannak a nagyobb terrorista szervezetek anyagi forrásai, akik szerinte elsősorban a nemzetközi erőfeszítések miatt nem kapnak utánpótlást.

A terrorizmus elleni harc legkényelmetlenebb mindennapi velejárójával, a szigorú repülőtéri ellenőrzésekkel kapcsolatban pedig közölte, az EU már döntött arról, hogy 2013 után fokozatosan kivezeti a szeptember 11. után bevezetett vizsgálatokat, egyébként pedig, mint mondta, „a technológia folyamatos fejlődése fog minket megszabadítani a kellemetlenségektől”.
 

 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
TERRORIZMUS