Pályázatokról és a termékmegjelenítés szabályainak pontosításáról döntött a Médiatanács

2011.09. 6. Jogi Fórum/ Médiatanács

Múlt héten vidéki frekvenciák kiírásával folytatódott a 2011-ben lejáró rádiós frekvenciák pályáztatása, és értelmezést segítő részletekkel bővült a Médiatanács új, termékelhelyezésre vonatkozó ajánlása.

A Médiatanács múlt héten 12 vidéki rádiós frekvencia végleges pályázati felhívását fogadta el. A felhívások kiemelt célja, hogy a helyi rádiók elsősorban helyi közösségeket érintő információkat és értékeket juttassák kifejezésre. A műsortervben a Médiatanács elsősorban a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok arányát értékeli, de többletpontot jelent a magyar zene közzétételére szánt műsoridő is.

A vidéki frekvenciák pályáztatása mellett 60 napos ideiglenes jogosultságokról is döntött a Médiatanács. A testület három lejáró frekvencia – Szeged 95,4 MHz, Kiskunfélegyháza 91,1 MHz, Szentes 106,1 MHz - esetében döntött az ideiglenes médiaszolgáltatási szerződés megkötéséről. A pályázatokkal kapcsolatos részletes információk a www.mediatanacs.hu oldal „Pályázatok” menüpontja alatt elérhetők és folyamatosan frissülnek.

A Médiatanács ötszázezer forint bírságot szabott ki az Echo TV 2011. február 11-én sugárzott "Világ-panoráma" című műsora miatt, mivel a médiaszolgáltató megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására, valamint a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

A Médiatanács pontosította a termékmegjelenítés szabályainak alkalmazásáról szóló ajánlását is. A módosítások a termékmegjelenítés két lehetséges közzétételének – a fizetés fejében és a hasonló ellenszolgáltatás fejében történő közzétételnek - az elhatárolását és értelmezését segítik. A termékmegjelenítés új jogi intézmény, ezért a két fogalom megfelelő alkalmazásának elősegítése érdekében a Médiatanács pontosította a szöveget az uniós irányelv és a hazai médiatörvény szabályainak figyelembevételével.
 

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
NMHH