Megkönnyebbülés Berlinben az alkotmánybíróság határozata után

2011.09. 8. MTI

Angela Merkel kancellárral az élen a német kormány megkönnyebbüléssel fogadta az alkotmánybíróság szerdai határozatát, amely - a korábbi aggodalmak ellenére - nem nyilvánította alkotmányellenesnek a tavaly elfogadott görög-, illetve euróövezeti mentőcsomagot.

Norbert Lammert, a Bundestag konzervatív elnöke ugyanakkor a karlsruhei határozat másik részét emelte ki, a demokrácia győzelmének nevezve, hogy az alkotmánybíróság a jövőre vonatkozóan hasonló pénzügyi döntések esetére a parlament számára az eddiginél nagyobb beleszólást követelt. A CDU vezető politikusa a döntés nyomán kristálytiszta alkotmányos helyzetről beszélt, hangsúlyozva: a Bundestag a jövőben senkinek nem adhatja át a költségvetés megalkotásával kapcsolatos jogait. A parlamenti képviselőknek a bevételek és kiadások jóváhagyásával kapcsolatos jogait senki nem korlátozhatja - fogalmazott az alkotmánybírósági határozat kapcsán Norbert Lammert.

A német kancellár és Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter egyaránt úgy értékelte, hogy az alkotmánybíróság határozata a kormány eddigi európolitikáját erősítette meg. A parlament nagyobb beleszólását Angela Merkel természetesnek nevezte, pénzügyminisztere pedig azt állította, hogy a kormány eddig is a Bundestag bevonására törekedett. Elismerte ugyanakkor, hogy a jövőben - a bírósági határozatnak megfelelően - a pénzügyi mentőcsomagok esetében nem csupán egyetértésre, hanem elsősorban a költségvetési bizottság jóváhagyására lesz szükség.

A liberális igazságügyi miniszter, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a bírósági határozat kapcsán a parlamentarizmus "nagy napjáról" beszélt. Kiemelte: az alkotmánybíróság erősítette a parlamenti képviselők jogát a költségvetési bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos döntések meghozatalára.

A német alkotmánybíróság határozatában jóváhagyta a korábbi mentőcsomagok elfogadását. Ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy a jövőben a hasonló mentőcsomagokat legalább a parlament költségvetési bizottságának előzetesen jóvá kell hagyni.

Üdvözölték az alkotmánybíróság határozatát az ellenzéki pártok is. A szociáldemokraták és a Zöldek megelégedéssel nyugtázták, hogy a bírói testület a parlament jogainak erősítése mellett foglalt állást. Az ellenzék ugyanakkor arra szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen hozzá a nagyobb parlamenti beleszólási jogot biztosító mechanizmus kidolgozásához.

Berlini értesülések szerint a brüsszeli Európai Bizottság ugyancsak elégedetten fogadta a korábbi mentőcsomagokat támogató alkotmánybírósági határozatot. Megfigyelők ennek kapcsán emlékeztettek: az esetleges bírósági elutasítás nem csak a német kormány dolgát nehezítette volna meg, de kiszámíthatatlan politikai, illetve pénzügyi lavinát indíthatott volna meg Európában.

Csalódottságuknak adtak hangot ugyanakkor a bírósági határozat kapcsán az alkotmányos panaszt beterjesztő jogászprofesszorok, továbbá Peter Gauweiler konzervatív parlamenti képviselő. 

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
EURÓPAI UNIÓ