Elindult a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók azonosítási eljárása JBE-azonosítási eljárást

2011.09. 8. Jogi Fórum/ NMHH

A Médiatanács e heti ülésén a rádiós helyi frekvenciákat érintő döntései mellett három szolgáltató ügyében indított JBE-azonosítási eljárást. Az eljárás célja, hogy kiderüljön, mely médiaszolgáltató rendelkezik jelentős befolyásoló erővel (JBE) Magyarországon.

A 2010–2011-ben lejáró, jelenleg kereskedelmi jelleggel működő frekvenciák közül a Médiatanács, tartva magát idei ütemtervéhez, az utolsó hét médiaszolgáltatási lehetőség pályázatifelhívás-tervezetét is véglegesítette. A Tatabánya 96,7 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz, a Veszprém 90,6 MHz, a Keszthely 92,2 MHz, az Esztergom 92,5 MHz, a Debrecen 92,3 MHz és a Balatonfüred 91,8 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek pályázatifelhívás-tervezeteiről az érintettek a www.mediatanacs.hu oldalon tájékozódhatnak. Az NMHH egy hónapon belül közmeghallgatást tart, ahol a tervezetek tartalmára vonatkozó érdemi észrevételeit bárki megteheti.

Szeptember végére kiderül, hogy a közönségarány tekintetében jelentős befolyásoló erejű (JBE) médiumnak számít-e az RTL, a TV2, a Class FM és a Neo FM. A jelentős befolyással rendelkező szolgáltatók beazonosítása azért fontos, mert a törvény az ilyen médiumokra közérdekű többletkötelezettségeket ró. Az e körbe sorolt médiaszolgáltatóknak többek között meghatározott mennyiségű hírműsort kell sugározniuk, bűnügyi tematikájú híranyaguk éves átlagban nem lehet több húsz százaléknál, és kötelesek biztosítani, hogy az általuk adott, eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások legalább egynegyede eredeti nyelven is elérhető legyen. A JBE-televízióknak ezen kívül bevételük egy meghatározott hányadával a magyar filmgyártást kell támogatniuk.

A Médiatanács e heti ülésén az RTL Klub, a TV2 és a Class FM tekintetében indította meg az azonosítási eljárást, amire a hamarosan a Neo FM esetében is sor kerül.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
NMHH