2015-ig az egész EU-ban bevezetnék az életmentő segélyhívó rendszert

2011.09. 9. BruxInfo

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha 2015-re – súlyos baleset esetén – a balesetben részes járművek automatikusan tárcsáznák a készenléti segélyszolgálatokat.

A Bizottság szándéka szerint 2015-től valamennyi új személyautót és könnyű haszongépjárművet fel kell majd szerelni az életmentő e-segélyhívó rendszerrel. Az e-segélyhívó súlyos baleset esetén automatikusan tárcsázza a közös európai segélyhívószámot, a 112-t, megadva a készenléti segélyszolgálatnak a jármű földrajzi koordinátáit.

Ehhez azonban az is kell, hogy a mobilhálózatok üzemeltetői korszerűsítsék az infrastruktúrájukat. Egy csütörtökön elfogadott bizottsági ajánlás értelmében a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a mobilüzemeltetők az e-segélyhívó eszközökről érkező hívásokat a többi 112-es segélyhívással egyenértékűen kezeljék, azaz részesítsék őket elsőbbségben és ne számoljanak fel értük díjat.

A tagállamoknak továbbá biztosítaniuk kell, hogy a mobilszolgáltatók az e-segélyhívások azonosítására szolgáló rendszereket helyezzenek üzembe, hogy a hívásokat tovább lehessen irányítani az azokat megfelelően kezelni képes segélyhívó központba.

Az e-segélyhívó egyébként akkor is értesíti a segélyszolgálatokat, ha a vezető vagy utasa eszméletlen, vagy más okból nem tud telefonálni. Ez a technológia a készenléti mentőcsapatok helyszínre érkezését becslések szerint a városokban mintegy 40 százalékkal, a vidéki térségekben 50 százalékkal gyorsítja meg.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ