Az uniós áfareformtól függhet Matolcsy luxusadója

2011.09.12. BruxInfo

Nem lehet kizárni azt, hogy az uniós áfaszabályozás előkészítés alatt álló reformjának során a luxusáruk Matolcsy György által szorgalmazott emelt szintű adókulcsa is az asztalra kerüljön, igaz garancia sincs a kezdeményezés sikerére – közölte csütörtökön Algirdas Semeta adóügyi biztos szóvivője.

Az EU adóügyi biztosa megkapta a magyar nemzetgazdasági miniszter luxuscikkek emelt szintű áfa-jának uniós szintű bevezetését javasló levelét és nem is zárja ki azt, hogy a téma a folyamatban lévő áfaszabályozási reform keretében terítékre kerül – jelentette ki brüsszeli tudósítók értesülésére David Boublil, Algirdas Semeta szóvivője. Matolcsy György levélben kezdeményezte a biztosnál a luxustermékek megemelt, a magyar elképzelés szerint 35 százalékos áfakulcsának alkalmazását, pontosabban azt, hogy Brüsszel ilyen tartalmú javaslatot terjesszen elő.

A biztos szóvivőjének reakciójából nem derült ki, hogy a magyar miniszter nyitott ajtókat dönget-e Brüsszelben, mindenesetre elutasításba sem ütközött. Boublil emlékeztetett rá, hogy a múltban volt már az akkori Európai Közösségekben egységes, megemelt forgalmi adókulcsa a luxustermékeknek, ennek a gyakorlatnak azonban véget vetett az egységes piac létrehozása 1992-ben.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is folyamatban van az uniós áfarendszer felülvizsgálata, az Európai Bizottság a tervek szerint az év vége felé teszi közzé egy közleményben elképzeléseit az áfarendszer jövőjéről. Ennek keretében nem kizárt, hogy a luxuscikkek adójának kérdése is terítékre kerüljön – mutatott rá.

Az uniós áfarendszer továbbra sem tekinthető egységesnek: miközben jellemzően az egyéni vásárlók a vásárlás helye szerinti országban kötelesek adózni, addig az üzleti vállalkozásoknál jellemzően a célországban kell befizetni az áfa-t az ügyletek után. Brüsszel a jelek szerint az egységesedés irányába mozdulna el, és az eredet, tehát a vásárlás helye szerinti országba tenné a befizetés helyét. Ha ez nem sikerülne, akkor fennmaradhatnak, sőt növekedhetnek az egyes országok közötti különbségek, ami forrásaink szerint csökkentené a luxuscikkek emelt szintű adókulcsa bevezetésének esélyeit is. A BruxInfónak nyilatkozó szakértők szerint aligha fog változni a reformot követően is a jelenlegi hibrid rendszer. „De ha megreformáljuk (a szabályozást), a luxuscikkek adója is az asztalon lesz” – tette hozzá a szóvivő.

Más kérdés, hogy ha Matolcsy György kérése meghallgatásra is találna, alkalmazására még ebben az esetben is több évet kellene várni, hiszen a Bizottság még év végén is csak közleményt terjeszt elő, amit később követhet a javaslat, a vita időtartamát pedig nem lehet megbecsülni.

Az EU-ban jelenleg egy normális, 15 százalékos áfakulcs létezik, aminél csak egy magasabb és két kedvezményes, tehát alacsonyabb kulcsot lehet alkalmazni.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
ADÓZÁS
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT