Nyugat.hu vs. Falco KC Szombathely Kft.

2011.09.12. Jogi Fórum/ TASZ

A szombathelyi Falco kosárlabdacsapatot működtető gazdasági társaság által ciprusi székhelyű cégeknek ügyvédi letéti számlán keresztül utalt kifizetésekkel kapcsolatos adatokat magában foglaló szerződések titkolása miatt fordult bírósághoz a Nyugat.hu internetes portál.

A Nyugat.hu közérdekű adatigénylését a Falco KC Szombathely Kft. elutasította, mert álláspontja szerint a profi kosárlabda csapat működtetése nem közfeladat. Önkormányzati feladat a sport támogatása, de nem a versenysport működtetése. Ennek ellentmond, hogy alperes 100 %-os önkormányzati tulajdonban lévő cég, amely évente több tízmillió forintos támogatásban részesül a városi költségvetéséből.

A per központi kérdése, hogy az önkormányzati tulajdonlás ténye önmagában megalapozza-e a közfeladatot ellátó minőséget vagy sem. A felperesi álláspont szerint igen, hiszen ellenkező esetben rendkívül tág tere nyílna a korrupciónak. Ha elfogadnánk az alperesi érvelést, akkor könnyen belátható, hogy az állami átláthatóságot biztosító törvényeket ki lehetne játszani az önkormányzati vagyon különböző gazdasági társaságokba való kiszervezésével. A közpénzekből részesülő szervezeteknek kötelessége a nyilvánosság előtt elszámolni a gazdasági tevékenységükkel.

Az elsőfokú tárgyalásra 2011. szeptember 13. napján, kedden 10 órakor kerül sor a Szombathelyi Városi Bíróságon.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
BÍRÓSÁG
TASZ