Vádat emeltek egy kiskorúakat bántalmazó nevelőszülő ellen Somogyban

2011.09.13. MTI

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmények miatt a Kaposvári Városi Ügyészség vádat emelt egy 50 éves csokonyavisontai asszonnyal szemben, a nő két éven át bántalmazott négy kiskorú testvért; az ügyben a megyei főügyész külön vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy a gyermekvédelmi rendszer miért nem észlelte korábban az esetet.

Fekete Róbert, a Somogy Megyei Főügyészség ügyésze az MTI-t kedden tájékoztatva elmondta, a vádlott 2005-ben végezte el a nevelőszülői tanfolyamot, hogy akkori lakóhelyén, Fonyódon saját gyermeke mellett állami gondoskodásban lévő gyermekeket is nevelhessen. Siófok gyámhivatala 2008. szeptember 18-án vette átmeneti nevelésbe a négy - 1999-ben, 2000-ben, 2003-ban és 2004-ben született - testvért; a lányt és a három fiút a nőnél helyezték el.

Az ügyész közlése szerint a vádlott és a sértettek között 2009-ben romlott meg a kapcsolat. A nevelőszülő nem tudta kezelni a testvérek viselkedési problémáit, ezért rendszeresen bántalmazta, büntette őket. Előfordult, hogy a hajukat tépte, fakanállal, sodrófával verte a gyerekeket. Volt, amikor az volt a büntetése a "rosszul viselkedő" gyereknek, hogy a fejét a víz alá nyomta és hosszabb ideig ott tartotta.

2009 nyarától rendszeressé vált, hogy a vádlott a gyerekeket ételmegvonással büntette. Csak az iskolában étkeztek, hétvégeken vagy több napig büntetésből semmit sem ehettek. Az is előfordult, hogy a nevelőszülő a rábízott gyerekek jelenlétében saját gyerekével vacsorázott, az éhezőknek semmit sem adott.

A vádlott 2010 júliusában Csokonyavisontára költözött, ahol még durvábban bánt a sértettekkel, rendszeresen bántalmazta, ételmegvonással és a házból való kizárással büntette őket.

A Kaposvári Városi Ügyészség a vádlottal szemben négyrendbeli, kiskorú veszélyeztetésének bűntette és négyrendbeli, védekezésre képtelen személy ellen folytatólagosan elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
ÜGYÉSZSÉG
CSALÁDJOG
GYERMEKJOGOK