TASZ tárgyalások

2011.09.13. Jogi Fórum/ TASZ

Titkolja a Magyar Villamos Művek Zrt., hogy milyen eseményeket, szervezeteket szponzorál az általa irányított MVM Csoporthoz tartozó 16 állami tulajdonú cég.

Galambos Márton (origo.hu) vs. Magyar Villamos Művek Zrt.

Titkolja a Magyar Villamos Művek Zrt., hogy milyen eseményeket, szervezeteket szponzorál az általa irányított MVM Csoporthoz tartozó 16 állami tulajdonú cég. Az egyik legnagyobb bevétellel rendelkező, többségi állami tulajdonban lévő vállalat szerint nem tartozik a nyilvánosságra a támogatási politikája. Az elsőfokú bíróság elrendelte az adatok nyilvánosságra hozatalát, és kimondta, hogy a szponzori tevékenység is állami vagyon használatát jelenti. A jogerős ítélet meglepő módon azt állapította meg, hogy a vállalatcsoport feje – amely a pénzügyi beszámoló elkészítéséért is felel – nem rendelkezik a kért adatokkal, még a saját maga által kötött támogatási megállapodásokra vonatkozó ismeretekkel sem. A TASZ által képviselt újságíró a Legfelsőbb Bírósághoz fordult rendkívüli jogorvoslati kérelemmel.

A felülvizsgálati tárgyalásra 2011. szeptember 14-én, 11 órakor kerül sor a Legfelsőbb Bíróság fszt. 1. számú tárgyalójában (Budapest, V. kerület, Markó u. 16.)

Bodoky Tamás vs. Vértesi Erőmű Zrt. „cs.a.”

A Vértesi Erőmű Zrt. több milliárd forinttal tartozik azoknak az áramkereskedőknek, akiknél a System Consulting Zrt. megrendelésére kapacitásokat kötött le. A Kapolyi László tulajdonában álló System később elállt a Vértesi Erőmű Zrt. megvásárlásától, ezzel csődközeli helyzetbe hozta az állami tulajdonú vállalatot.

A Tatabányai Városi Bíróság döntésének értelmében a közvetett állami tulajdonban álló Vértesi Erőmű Zrt.-nek ki kell adnia a TASZ által képviselt Bodoky Tamás újságíró részére a System Consulting Zrt.-vel 2008-ban kötött szerződéseket, a Vértesi Erőmű 2009. tavaszán indított kártérítési pereit és büntető feljelentését megalapozó, a System Consulting Zrt. privatizációs és áramvásárlási ügyében lezajlott belső vizsgálat során született dokumentumokat, és a belső vizsgálat költségével kapcsolatos adatokat.
Az ítélet ellen az Erőmű fellebbezett.

A másodfokú tárgyalásra a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon (Tatabánya, Komáromi u. 4.) kerül sor 2011. szeptember 14-én, 8 órakor az I. emelet 101. tárgyalóban.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
TASZ