Továbbra is hét éves lesz az EU hosszú távú költségvetése – Martonyi János Brüsszelben

2011.09.13. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

Az Általános Ügyek Tanácsának szeptember 12-i ülésén vette kezdetét a Bizottság által beterjesztett EU-s többéves pénzügyi keretről szóló javaslatcsomag érdemi tárgyalása.

Az Általános Ügyek Tanácsának szeptember 12-i ülésén vette kezdetét az Európai Bizottság által beterjesztett EU-s többéves pénzügyi keretről (Multiannual Financial Framework – MFF) szóló javaslatcsomag érdemi tárgyalása. Martonyi János külügyminiszter szerint a tárgyalási folyamatban a magyar elnökség vívmányait, a kohéziós- és a közös agrárpolitika jövőjéről szóló megállapodásokat is figyelembe kell venni.

A miniszterek szeptember 12-i ülésükön nyitották meg a vitát a Bizottság által előterjesztett javaslatról és egyetértettek abban, hogy a többéves pénzügyi keret javasolt időtartama, azaz a hét éves idősáv, elegendő a kohéziós politika és más fejlesztési programok középtávú tervezéséhez. A miniszterek megállapodtak arról, hogy további egyeztetések szükségesek a pénzügyi keret struktúrájára vonatkozó kérdésekről, a rugalmassági eszközök, mint például a szolidaritási vagy a globalizációs alap bővítéséről, valamint egyes pénzügyi eszközökről.

Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben, újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a magyar elnökség vívmányait, a kohéziós- és a közös agrárpolitika jövőjéről szóló megállapodásokat figyelembe kell venni a többéves pénzügyi keret tárgyalásakor. Martonyi János szerint a hétfői ülés egy hosszú tárgyalási menet nyitánya volt, amelyben Magyarországnak sok szövetségese van
.
Győri Enikő EU-s ügyekért felelős államtitkár kifejtette: Magyarország nem ért egyet azzal az érveléssel, hogy ha a nemzeti költségvetésekben megszorításokra van szükség, akkor az EU költségvetését is csökkenteni kell, hiszen ha a tagállamok elfogadták, hogy a közös politikák valódi hozzáadott értéket teremtenek, akkor azokra áldozni is kell, amivel ráadásul a nemzeti költségvetéseket is tehermentesíthetik.

Az ülésen a miniszterek elfogadták az Európai Tanács október 17-18-i ülésének napirendjét is, amelyen olyan témák szerepelnek majd, mint a gazdaságpolitika aktuális kérdései, a Cannes-i G20 csúcstalálkozó, vagy a durbani ENSZ konferencia klímacsúcs.

A kohéziós politikára fókuszálva tanácskozott vasárnap (2011. szeptember 11.) a többéves pénzügyi keretről a tizenkét országot tömörítő informális „Kohézió Barátai” csoport is. Az ülésen magyar részről Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár vett részt. A résztvevők megállapodtak arról, hogy továbbra is erős kohéziós politikában érdekeltek, és a többéves pénzügyi keret tárgyalási időszaka alatt gyakrabban üléseznek.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ