Romagyilkosságok – A negyedrendű vádlott rokonaival szembesítették a koronatanút

2011.09.14. MTI

A negyedrendű vádlott édesanyjával és Csontos István volt menyasszonyával szembesítették a romák elleni támadássorozat büntetőügyében koronatanúnak számító asszonyt szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

A tanácsvezető bíró napközben, torokfájdalmai miatt, elhalasztotta a délutánra beidézett harmadik tanú meghallgatását; Miszori László megbetegedése miatt a péntekre kitűzött tárgyalás is elmarad.

F.-né Ny. Éva - akit a március 25-én indult büntetőper során már a nyolcadik tárgyalási napon hallgattak meg tanúként – más napokhoz hasonlóan többször került ellentmondásba korábba vallomásaival.

Az elsőrendű vádlottra vonatkozó - Kiss Árpáddal korábban szerelmi kapcsolatban állt - nyomozati vallomásakor tett terhelő vallomásainak jórészét visszavonta. Ezt azzal magyarázta, hogy önmagát akarta menteni, a fejében összekeveredtek tények és időpontok, illetve mindezeket "forgatókönyvszerűnek", illetve "kivetített gondolatoknak" tartott.

A szembesítést azért rendelte el a bíróság, mert Csontos István - aki a Pest Megyei Főügyészség szerint sofőrként segítette társait a 2009. április 22-i tiszalöki és az augusztus 3-i kislétai gyilkosságban – édesanyja a korábbi tanúmeghallgatásán azt állította: F.-né Ny. Éva elnézést kért tőle, amiért kihallgatásaikor az igazat vallva esetleg ártott fiának.

A korábban szerződéses katonaként külföldi missziót is megjárt negyedrendű vádlott édesanyja azt mondta: amikor a debreceni Perényi 1 szórakozóhelyre elment fia volt menyasszonyával, hogy elhozza onnan fia szerszámait, amellyel burkolói munkát végzett a klub felújításakor, a férfiak elfogásáról beszélgettek. Ekkor tudta meg, hogy fiát csak azt követően fogták el a rendőrök 2009. augusztus 21-én, amikor F.-né Ny. Éva hívta őt telefonon, miután a férfi társait már hajnalban őrizetbe vették.

A vádlott anyja és volt menyasszonya a szembesítéskor egybehangzóan azt állította: F.-né Ny. Éva, akit nem éreztek sem zavartnak, sem furcsa viselkedésűnek, azt mondta nekik: folytatólagos kihallgatásaikor és a hazugságvizsgálaton őszintén elmondott mindent, és az igazat mondta, még akkor is, ha ezzel ártott a fiának, vagy a többi vádlottnak, és "ezért elnézést kért tőlük", és még a helyet is megmutatta, ahol a klub egyik helyiségében elrejtett fegyvereket megtalálták a rendőrök.

F.-né Ny. Éva erre úgy válaszolt, "azt akkor még nem gondolta, hogy terhelő vallomásokat tesz", és az erre vonatkozó beszélgetésrészletre már nem emlékezett.

A szembesítéskor ellentmondásos volt a vallomása F.-né Ny. Évának abban is, hogy magától ajánlotta-e fel nyomozati vallomásait Csontos István szüleinek, vagy azt ők kérték volna el tőle. A negyedrendű vádlott a bírónak azt mondta, már elfogása után részletes vallomást tett, így neki nem lett volna szüksége az asszony jegyzőkönyvére.

A büntetőügy koronatanújának számító asszonyt a bíróság október közepére újra visszaidézte a tanúk padjára, de a bíró jelezte, további kihallgatásaira is idézést fog kapni.

A büntetőper várhatóan jövő szerdán folytatódik.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG