Jogerősen nyolc év évet kapott a csabrendeki szurkáló

2011.09.15. MTI

Jogerősen nyolc évi fegyházra ítélte csütörtökön a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki két embert is megpróbált megölni két és fél éve Veszprém megyében a Sümeghez közeli Csabrendeken.

A vád szerint a férfi együtt italozott két későbbi áldozatával, majd egyikükkel összeszólalkozott. Előbb megrúgta, majd késsel a nyakán megvágta az egyik sértettet, utána azt a nőt is, aki arra szólította fel, hogy hagyja abba tettét. Utóbbi nyakát a verőér közvetlen közelében metszette a penge.

A férfit öt év fegyházbüntetésre ítélte az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság, és ugyanennyi időre eltiltotta a közügyektől; a mellékbüntetést a jogerős ítélet tíz évre emelte. Az első fokú ítélet ellen az ügyész hosszabb fő- és mellékbüntetésért, a vádlott pedig felmentésért fellebbezett.

A csütörtöki tárgyaláson az ügyész azt hangsúlyozta, hogy az első fokú ítélet azért nem hivatkozik enyhítő körülményekre, mert ilyenek nincsenek; a férfi büntetett előéletű, a cselekmény idején is eljárás alatt állt, ráadásul egyik áldozata idős, kiszolgáltatott helyzetű nő volt.

A védő ezzel szemben arra hivatkozott: a társadalom peremén élő vádlott, aki hol alkalmi munkából, hol csiga- vagy gombagyűjtésből tartotta el magát, rendszeresen segítette a két embert, akikkel a vádbeli események után hetekkel történt letartóztatásáig rendszeresen együtt töltötte idejét, italozott. Ezért felmentést vagy hatályon kívül helyezést kért.

Szimmer Attila vádlott azt emelte ki: a rendőrség nem tartott helyszíni szemlét, és egy olyan szomszéd vallomását is befogadta, aki a terület adottságai miatt nem is láthatott át arra a területre, ahol a hatóságok szerint a késelés történt. Hozzátette, hogy szerinte a két ember saját magát vagy egymást vágta meg.

Nagy Zoltán bíró azzal indokolta a döntést: a tény, hogy a vádlott nyakon okozott sebeket, ami egyértelműen ölési szándékra utal, egyben egyetértett azzal az ügyészi felvetéssel, hogy nem elégséges mértékű az első fokon kiszabott szankció.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG