Az újjászervezett Fogyasztóvédelmi Tanács

2011.09.19. MTI

Megtartotta első ülését az újjászervezett Fogyasztóvédelmi Tanács pénteken - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

A szaktárca közleményében emlékeztetett rá, hogy az újjászerveződött Fogyasztóvédelmi Tanács feladata a fogyasztóvédelmi szempontok hatékony érvényesítése érdekében a fogyasztóvédelmet érintő javaslatok kormányzati munkába történő beépítése, valamint a kormányzati fogyasztóvédelmi politika, a fogyasztói érdekek és szakmai teljesíthetőség összehangolása.

A kormány felülvizsgálta a Fogyasztóvédelmi Tanács három éves működését és a tapasztalatok eredményeként új határozatot fogadott el a tanács működéséről.

Az ülést Szatmáry Kristóf, a Fogyasztóvédelmi Tanács elnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára nyitotta meg.

A szaktárca tájékoztatása szerint a Fogyasztóvédelmi Tanács ülésén állandó tagként jelen voltak: a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy-egy képviselője. A tanács elnökének felkérése alapján az ülésen részt vettek a Magyar Agrárkamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselői, 8 fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezet elnöke, 6 országos gazdasági érdekképviseleti szervezet egy-egy képviselője, a békéltető testületek 2 képviselője valamint a Pénzügyi Békéltető Testület képviselője, állandó meghívottként pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői.

A Tanács első ülésének napirendi pontjai az ügyrend, továbbá Magyarország IV. középtávú Fogyasztóvédelmi Politikájának és egyéb aktuális kérdéseknek a megvitatása voltak, amelyeket Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára ismertetett.

A Fogyasztóvédelmi Tanács első ülésén a megjelentek hozzászólásaikkal, javaslataikkal segítették Magyarország IV. középtávú Fogyasztóvédelmi Politikájának előkészítését, kiemelve az ezt megelőző széles körű szakmai és társadalmi konzultáció eredményességét. Egyetértettek a fogyasztóvédelmi politika célkitűzéseivel, intézkedéseivel - közölte az NGM.

A tanács szükség szerint, de legalább évente két alkalommal ülésezik.

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
KORMÁNYZAT