Fenntartható fejlődés bizottsága: egyetértés a GMO mentességben

2011.09.19. MTI

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén a képviselők egyetértettek abban, hogy Magyarország génmódosított szervezetektől (GMO) való mentességét továbbra is fenn kell tartani.

Ennek jegyében egyhangúlag fogadták el a genetikailag módosított szervezetektől mentes Alpok-Adria kezdeményezéshez való csatlakozásról szóló országgyűlési javaslathoz benyújtott mezőgazdasági bizottsági módosító javaslatot. A javaslat a fenntartható fejlődés bizottságának önálló indítványát pontosította.

Magyarország GMO mentességének fenntartása mellett a honatyák ugyanakkor elutasították a Lehet Más a Politika génmódosított szervezetek kibocsátásával szembeni hatékonyabb fellépéshez szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatát.

Az LMP törvényjavaslatával kapcsolatban Szabó Rebeka, az ellenzéki párt képviselője arról beszélt, hogy a GMO mentesség fenntartása érdekében az LMP úgy ítélte meg, hogy szükség volna a Büntető törvénykönyv módosítására, azaz egy olyan tényállás bevezetésére, amely a géntechnológiával való visszaélést büntetné. Javaslatuk szerint ez 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztést vonna maga után. Javasolták továbbá egy adatbázis létrehozását, amelyből a fogyasztók tájékozódhatnának az élelmiszerek összetételéről, és esetleges GMO tartalmáról.

Ehhez a törvényjavaslathoz a párt benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot is a géntechnológiával módosított szervezetek, illetve az azokból előállított termékek kibocsátása elleni hatékonyabb fellépéshez szükséges egyes intézkedésekről.

A bizottság azt követően utasította el az LMP javaslatait, hogy Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium területért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy megalakult egy úgynevezett GMO munkacsoport, amely ezekkel az ügyekkel foglalkozik, és a beterjesztetteknél egzaktabb módon kívánja megfogalmazni a GMO mentesség fenntartásával kapcsolatos törvényi szabályokat.

Az országgyűlési képviselők ugyanakkor kérték a helyettes államtitkárt, hogy a munkacsoport mielőbb terjessze javaslatait a bizottság elé.


 

  • kapcsolódó anyagok
KÖRNYEZETVÉDELEM
ORSZÁGHÁZ
AGRÁRIUM