Törökország teljes jogú uniós tagságra törekszik és a partnerséget elutasítja

2011.09.19. MTI

Törökország teljes jogú európai uniós tagságra törekszik, és elutasítja a Németország által ehelyett felkínált stratégiai partnerséget.

Mindezt a Berlinben tartózkodó Abdullah Gül török államfő fejtette ki hétfőn a német kollégájával, Christian Wulff elnökkel folytatott tárgyalásokon.

Gül a találkozót követő sajtóértekezleten nem ismételte meg azokat a korábbi ankarai fenyegetéseket, amelyek szerint országa befagyasztja kapcsolatait az unióval, ha Ciprus újraegyesítése ügyében nem történik előrehaladás.

A sajtókonferencián a török államfő a teljes jogú csatlakozást országa stratégiai célkitűzésének nevezte, amelytől - mint fogalmazott - Ankara nem hagyja magát eltéríteni. Egyidejűleg hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Törökország esélyt kapjon a megfeneklett csatlakozási tárgyalások lezárására.

Törökország tervezett európai uniós csatlakozása megosztja a német kormánykoalíciót. Míg a kisebbik kormánypárt, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a teljes jogú tagságot támogatja, az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívok - kimondatlanul is az iszlám befolyástól való félelmükben - elutasítják azt. A német kancellár ehelyett a múltban már több alkalommal is egyfajta megkülönböztetett partneri viszonyt, más szavakkal stratégiai partnerséget javasolt. Gül azonban ezt a hétfői tárgyalásokon minden korábbinál határozottabban elutasította.

Berlini értesülések szerint a török államfő útban Berlinbe a repülőgép fedélzetén meglehetősen negatív véleményt fogalmazott meg az Európai Unióról. Török újságírók előtt az uniót egy olyan kerékpároshoz hasonlította, akinek már nincs ereje a pedálozáshoz, ezért a bukás veszélye fenyegeti. Ebben a helyzetben Törökország "erényei" az EU javára válnának - érvelt Gül, aki mindehhez állítólag még azt fűzte hozzá: országa a nemzetközi színtéren ma olyan befolyással rendelkezik, mint az egész unió együttvéve.

A mérsékelt iszlamistának tekintett Abdullah Gül kedden találkozik Angela Merkel kancellárral.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ