Volt titkosszolgálati vezetők - Laborc Sándor ügyében benyújtotta a vádiratot a katonai ügyészség

2011.09.19. MTI

Hivatali visszaélés bűntette miatt benyújtotta a vádiratot Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója ellen a Budapesti Katonai Ügyészség - tájékoztatta az ügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t

Balogh Zoltán a közleményben emlékeztetett: a Budapesti Katonai Ügyészség tavaly februárban rendelt el nyomozást hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt. A folyamatban lévő büntetőeljárást tavaly novemberben - a szoros személyi és tárgyi összefüggésekre figyelemmel - egyesítették a Demeter Ervin országgyűlési képviselő által a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentés alapján indult büntetőeljárással.

A Budapesti Katonai Ügyészség a nyomozás lezárását követően, múlt pénteken nyújtotta be a vádiratot Laborc Sándor vonatkozásában a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához - írta a szóvivő.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa július 14-én rendelte el Galambos Lajos, szintén az NBH egykori főigazgatójának előzetes letartóztatását, amelyet a táblabíróság augusztus végén november 14-ig hosszabbított meg.

A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség korábban Galambos Lajost bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét kémkedéssel, Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját bűnpártolással gyanúsította. Szilvásy György és Laborc Sándor esetében a bíróság helybenhagyta a korábbi döntést, velük szemben nem rendelt el kényszerintézkedést.

Augusztus közepén a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa - nem jogerősen - 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte Gyarmati Györgyöt, az NBH egykori megbízott főosztályvezetőjét is. A Magyar Nemzet akkor arról írt, hogy Simon Ibolyát, az NBH egykori jogászát is őrizetbe vették, a Budapesti Katonai Ügyészség Gyarmati Györggyel és Galambos Lajossal együtt vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg - közölte a lap.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
ÜGYÉSZSÉG