Vízszolgáltatójukban lesznek részvényesek baranyai települések

2011.09.20. MTI

Résztulajdont szerez vízszolgáltatójában, a Tettye Forrásház Zrt.-ben egy baranyai kisváros és tizenhárom másik település.

A Tettye közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szolgáltatási területébe tartozó Kozármisleny és tizenhárom község egy-egy 10 ezer forint értékű "B" sorozatú törzsrészvényt vásárolhat a cég egyedüli tulajdonosától, a pécsi önkormányzattól. Az ügyletet és a megváltozott tulajdonosi szerkezetet rögzítő új alapszabályt a napokban támogatta a Tettye közgyűlése.
A vízszolgáltató utalt rá, hogy a társaság jelenleg 167 ezer ember ellátását biztosítja. Pécs mellett Kozármisleny és tizenhárom környékbeli község döntött az elmúlt két évben, hogy a Tettyét bízza meg az ivóvíz-, illetve szennyvízszolgáltatással.
Hangsúlyozták, hogy Pécs partnerként tekint a társaság által ellátott és a jövőben a vele szerződni kívánó településekre, ennek megfelelően döntött törzsrészvények átruházásáról.
Az új részvényeseket jogosultságok illetik meg. Részt vehetnek és szavazati joggal rendelkeznek a társaság legfőbb döntéshozó szervében, a közgyűlésben.
A Tettye Forrásház Zrt.-t 2009 őszén hozta létre a pécsi közgyűlés, miután az akkori vízszolgáltató francia érdekeltségű Pécsi Vízmű Zrt.-vel határidőre nem egyezett meg a kisebbségi tulajdon visszavásárlásáról.
Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai 2009 október elején ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét, majd átvették a városi vízközműveket. Azóta Pécsen a Tettye a szolgáltató.
A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy 100 százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.
Időközben nemcsak Pécs, hanem a baranyai megyeszékhely környéki kisebb városok, községek is kikerültek a Pécsi Vízmű szerződött partnereinek köréből. Egyedül Szalánta nem hajlandó szerződést bontani a társasággal és a Tettyét megbízni a vízszolgáltatással.
 

  • kapcsolódó anyagok
GAZDASÁGI JOG