Pozitív adóslista jön létre

2011.09.20. kormany.hu

Orbán Viktor miniszterelnök 2011. szeptember 12-én az Országvédelmi Terv részeként jelentette be, hogy kezdeményezi a pozitív adóslista felállítását. Az erről szóló törvényt 2011. szeptember 19-én fogadta el az Országgyűlés, így a jövőben nemcsak a nem teljesítő adósokat regisztrálja majd a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), hanem az időben törlesztő lakossági hiteleseket is.

Megmarad az eddig hatályos szabályozásból a vállalkozások esetében a teljes körű nyilvántartás, a magánszemélyek esetében pedig a negatív adóslistára vonatkozó rendelkezés, ugyanakkor a lakosság esetében is megteremteti az új törvény a lehetőséget a teljes körű lakossági hitelnyilvántartásra (tlh), így a Központi Hitelinformációs Rendszer az összes lakossági hitelszerződés pozitív adatait is tartalmazni fogja.

Az új nyilvántartás segíteni fogja a hitelbírálat megalapozását és az ügyfél fizetőképességének jobb megismerését, így a bankok pontosabban és gyorsabban fel tudják mérni a kihelyezendő hitelek megtérülését, ami jelentősen mérsékelheti a lakosság túlzott eladósodásának kockázatát és elősegíti a piac biztonságosabb működését. Az új rendszer a hitelt kérelmező minden érvényben lévő hitelszerződését, valamint a hozzájuk kapcsolódó "negatív eseményeket" is tartalmazza, így megállapíthatóvá válik, hogy az ügyfélnek milyen egyéb fizetési kötelezettségei vannak a kérelmezett hitel törlesztési időszakában, illetve kiderülnek az eddigi törlesztési problémák, értékelhető a korábbi fizetési képesség.

A Központi Hitelinformációs Rendszerbe a magánszemélyek azonosító adatain kívül bekerül az összes pénzügyi szolgáltatással, befektetési hitel nyújtásával, értékpapír-kölcsönzéssel kapcsolatos szerződésre, továbbá kereskedelmi kölcsönszerződésre, valamint hallgatói hitelre vonatkozó adat. Továbbra is nyilvántartják a fennálló lejárt és meg nem fizetett tartozás összegét, a lejárt és meg nem fizetett tartozás megszűnésének módját és időpontját, a követelés másik pénzintézetnek történő átruházására, valamint perre utaló megjegyzéseket.

A nyilvántartottak bármikor, korlátozások nélkül, költségmentesen megismerhetik a KHR által kezelt, róluk nyilvántartott adatokat. A referenciaadat-szolgáltatóknak a törvény hatályba lépésétől számított 30 napon belül írásban tájékoztatniuk kell az ügyfeleiket az általuk vezetett szerződések tartalmáról, az adatátadási kötelezettségről, a KHR-re irányadó szabályokról, a nyilvántartás céljáról, az ügyfelet megillető jogokról, valamint arról is, hogy a KHR által kezelt adatokat csak a törvényben meghatározott célra lehet felhasználni. Az ügyfelek a tájékoztató kézhezvételétől számított 15 napon belül kérhetik adataik pontosítását. A fennálló szerződések ügyfelekre vonatkozó adatait a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül, az elmúlt 5 évben lezárt szerződések adatait pedig legkésőbb a törvény hatályba lépésétől számított 180 napon belül kell átadni.
 

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT