Az ORFK 12 fős külön nyomozócsoportja vizsgálja a kiemelt uzsoraügyeket

2011.09.20. MTI

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egy 12 főből álló külön nyomozócsoportot állított fel az uzsora-bűncselekmények felderítésére, emellett az ország hat régiójában megerősítik a rendőri erőket.

A dandártábornok tájékoztatása szerint a több évtizedes nyomozói tapasztalattal rendelkező rendőrökből álló csoport az országos rendőrfőkapitány döntésére, az ORFK bűnügyi főigazgatóságán belül jött létre, és hétfőn már meg is kezdte munkáját. Feladata, hogy a különösen súlyos, sorozatjellegű uzsoraügyeket központi hatáskörbe vonja, a különféle szerveknél vagy megyei hatáskörben folyó ügyeket összehangolja, segítse - tette hozzá.
Az ORFK szóvivője az MTI-nek azt is elmondta, hogy Kiskunhalason szeptember végéig, majd még ez évben Pécsett is felállítják a Készenléti Rendőrséghez tartozó 165 főből álló bevetési osztályt. A Miskolcon, Nyírbátorban, Győrben és Szombathelyen már felállított csoport jelenléte is segíti majd az uzsora-bűncselekmények felderítését és a prevenciót.
Garamvölgyi László elmondta: az ország 15 megyéjében és a fővárosban jelenleg 220 eljárás folyik uzsora-bűncselekmények miatt, közülük 134-et már befejezett a rendőrség, 52 ember ellen alkalmaznak különféle, személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedéseket.
Az ORFK szóvivője szerint a média híradásainak köszönhetően a sértettek bátrabban mernek feljelentést tenni, így hetente sikerül elfogni egy-egy gyanúsítottat.
A dandártábornok megjegyezte: önmagában az uzsora-bűncselekményt a törvény öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja, de ehhez a bűncselekményhez sokszor más cselekmény, önbíráskodás, zsarolás, testi sértés is társul.
Arra a kérdésre, hogy mit tud tenni a rendőrség annak érdekében, hogy a sértett később ne vonja vissza vallomását, feljelentését, a szóvivő azt mondta: a tanú védelmére eddig is volt lehetőség, amelyet a rendőrségi törvény biztosított, és ha a büntető törvénykönyv módosítása életbe lép, a büntetőjogi védelmük is fokozottabb lesz. A fő hibát abban látja, a sértettek nincsenek tisztában a jogaikkal.
Megjegyezte: korlátlanul enyhíthető lesz annak a büntetése, aki vallomást tesz és együttműködik, mielőtt a hatóság tudomást szerez az uzsora-bűncselekmény elkövetéséről.
A Magyar Nemzet keddi számában írt a külön nyomozócsoport felállításáról.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
BŰNMEGELŐZÉS
RENDŐRSÉG