Törlődött a kollektív bűnösség elve a vajdasági magyarság számára

2011.09.21. MTI

A vagyon-visszaszármaztatási törvény tervezetével kapcsolatosan a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nyilvánvalóvá tette, hogy semmilyen körülmények között nem fog egy olyan törvényre szavazni a szerb parlamentben, amely bármilyen formában tartalmazza a kollektív bűnösség elvét.

"A vajdasági magyarság számára törlődött a kollektív bűnösség elve a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvény tervezetéből" - nyilatkozta a vajdasági Magyar Szónak Varga László, aki a VMSZ képviselőjeként vesz részt a szerb parlament munkájában.
A képviselő elmondta, hogy miután ismertté vált a vagyon-visszaszármaztatási törvény első tervezete, a VMSZ világossá tette, hogy "semmilyen körülmények között nem tud egy olyan törvényre szavazni, amely bármilyen formában tartalmazza a kollektív bűnösség elvét" - olvasható a Magyar Szó internetes kiadásában.
Varga László elmondta: időközben azonban a szerb kormány "elfogadott egy saját módosítási indítványt, amely szerint az úgynevezett megszálló erők csak abban az esetekben záródnak ki a vagyon-visszaszármaztatási folyamatból, ha külföldi állampolgárként vettek részt a második világháborúban. A vajdasági magyarság esetében tehát törlődött a kollektív bűnösség elve".
A vajdasági magyarság egyik parlamenti képviselőjeként Varga László nyilatkozatában hangsúlyozta: ennek az ügynek a lezárásához jelentős mértékben hozzájárult Martonyi János magyar külügyminiszter minapi belgrádi látogatása, amelynek során a magyar diplomácia vezetője kifejtette, hogy "Magyarország, sőt az Európai Unió sem tudja elfogadni a kollektív bűnösség egyik formáját sem".
A kollektív bűnösség elvének eltörlése azért is fontos - mondta Varga László képviselő - mert valószínűsíthető, "hogy a néhány napja visszavont és a rehabilitálásról szóló törvényből is kiiktatják a kollektív bűnösség elvét".
A vagyon-visszaszármaztatási törvény általános vitája szerdán kezdődik a szerb parlamentben. 

  • kapcsolódó anyagok
TÖRVÉNYHOZÁS