Felsőoktatási törvénykoncepció - Hoffmann Rózsa javaslatokat vár a rektoroktól

2011.09.21. MTI

Az új felsőoktatási törvénytervezethez kapcsolódó javaslatokat vár Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az egyetemek vezetőitől.

A minisztériumi közlemény szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a kormány által elfogadott felsőoktatási törvény koncepciójáról tanácskozott kedden a Magyar Rektori Konferencia, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselőivel. A miniszter kezdeményezésére összehívott megbeszélésen részt vett Hoffmann Rózsa és Dux László felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár is.
Az egyetemi vezetőket Hoffmann Rózsa arra kérte, küldjék el javaslataikat, hogy azok figyelembevételével kodifikálják a törvényalkotók a tervezet szövegét - olvasható a közleményben.
A korábban nyilvánosságra került koncepció szerint az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalná, hogy az állami támogatás fejében végzését követően meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig Magyarországon dolgozik. Példaként 10 év alatt 7 évet, 20 év alatt 15 évet említenek, s ennek nem teljesülése esetén a szerződés alapján az állami ösztöndíj formájában felvett, és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért fizetett összeget visszatéríteni köteles a diák.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem tartja elfogadhatónak a felsőoktatási törvény koncepciójában a hallgatói szerződésre vonatkozó passzust.
Nagy Dávid, a szervezet elnöke még kedden úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a tárca a többi között azzal érvelt, hogy hasonló szerződést most is kötnek cégek a hallgatókkal. Nagy Dávid kiemelte: ezek a cégek biztos munkát is ajánlanak az érintett hallgatóknak.
Kitért arra is, hogy az egyeztetésen az hangzott el, a hallgatók vagy önköltséges formában tanulhatnának, vagy állami ösztöndíjrendszer keretében, ezért cserébe vállalniuk kellene a szerződéskötést, a meghatározott idejű magyarországi munkavállalást.
Ezt a HÖOK ilyen kondíciók mellett azonban nem tartja elfogadhatónak - jelentette ki a hallgatói vezető, hozzátéve: azt szeretnék, ha az államilag finanszírozott képzés a jelenlegi formájában megmaradna, és az önköltséges rendszert átlátható elemek alapján határoznák meg.
Megjegyezte: az is elhangzott, hogy egy adott képzési formát vagy önköltséges vagy állami formában hirdetnének meg, mind a két lehetőség nem állna rendelkezésre.
Közölte: nem feltétlenül jó megoldás, ha a támogatás helyett a diákhitel felé terelik a diákokat. 

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
OKTATÁSÜGY
TÖRVÉNYHOZÁS