Rendeletet fogadott el a Kormány a vendéglátóipar helyzetének javításáról

2011.09.21. kormany.hu

A kormányzat kiemelt stratégiai ágazatként tekint a vendéglátóiparra, hiszen egy olyan ágazatról van szó, mely cégére az országnak, főként a kis- és közepes vállalkozásokra épül, emellett 300 ezer embernek ad munkát és 800 milliárd forintos forgalmat bonyolít évente – hangsúlyozta az ágazat fontosságát Szatmáry Kristóf belgazdaságért felelős államtitkár szerdán.

A fent említettekből is látszik – tette hozzá a belgazdaságért felelős államtitkár -, hogy nagyon jelentős ágazatról van szó, mely azonban hosszú idő óta nem volt a helyén kezelve, és ezért az elmúlt években visszaesés volt megfigyelhető a vendéglátóiparban. A Kormány által elfogadott rendelettől azonban a terület ismételt felemelkedését várják mind a szakmai, mind pedig a politikai vezetők – fogalmazott Szatmáry Kristóf.
A rendeletnek többek között abban áll a jelentősége, hogy a turizmus mellett önálló ágazatként említi a vendéglátást – tájékoztatott a belgazdaságért felelős államtitkár, hozzátéve: feltett szándékuk, hogy az idén a parlament elé kerülő turisztikai törvényben is külön fejezetben, külön ágazatként kezeljék a vendéglátóipart.

A cafetéria-rendszer átalakítása is fontos pontja a rendeletnek, ugyanis a júniusban bevezetett SZÉP kártya (Széchenyi Pihenő Kártya) sokkal inkább a szálláshelyeknek jelentett segítséget, mivel a vendéglátóhelyekhez csak a szálláshelyeken keresztül lehetett eljutni – emlékeztetett a szakpolitikus. Az átalakítást követően a SZÉP kártyán belül három önálló „zseb” lenne: a munkavállalók igényelhetnék a cafetériájukat szabadidős tevékenységeken való részvételre, vagy kérhetnék melegétel-utalványok formájában, harmadik önálló rész pedig a szálláshelyek részére lenne elkülönítve – fejtette ki Szatmáry Kristóf.
Cél az is – jegyezte meg a belgazdaságért felelős államtitkár -, hogy a melegétel-utalványokat ezután ne lehessen hidegétel-utalványokat elfogadó helyeken beváltani, mivel ez komoly bevételkiesést jelent a vendéglátóipar számára.

Ha a fent említett változások megtörténnek, akkor az mindenképpen az ágazat fellendülésével fog járni, ugyanis az rengeteg bürokratikus teher megbénította a rendszert – jelentette ki Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, hozzáfűzve: a fő cél az, hogy a 800 milliárdos éves forgalmat 1000 milliárd forint fölé növeljék, mely törekvést az is elősegíti, hogy a rendelettel rengeteg költségkímélő intézkedés lép majd életbe.

Háber Tamás üdvözölte a Kormány intézkedéseit, különös tekintettel a melegétel-utalványok hidegétel-utalványokat elfogadó helyeken történő beváltásának megszüntetésére.