Romagyilkosságok - A tatárszentgyörgyi áldozat apja szerint a hatóságok el akarták tussolni az ügyet

2011.09.21. MTI

A majd egy órás késéssel a helyszínre érkező hatóságok nem akarták tudomásul venni, hogy bűncselekmény történt, a rendőrök "el akarták tussolni az ügyet" - hangoztatta a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt 27 éves férfi édesapja, akit tanúként hallgattak meg a romagyilkosságok szerdai tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon.

Csorba Csaba, akinek a támadók a fiát és ötéves unokáját lőtték agyon sörétes fegyverrel, miközben menekültek a Molotov-koktélokkal felgyújtott házukból, a 2009. február 22-én történtek bizonyítási eljárásában elmondta: felesége ébresztette, hogy ég a közvetlen szomszédságukban lévő gyerekük háza. Kisebbik fiával és lányával együtt kirohant a lakásból, és az udvaron megtalálták Csorba Róbertet, aki a földön feküdt, aki alig érthetően annyit mondott Richárd nevű testvérének: "le, le, le". Szerinte azt akarta ezzel mondani, hogy lelőtték.
Megpróbálták bevinni a férfit a házba, de félúton letették, ekkor berohant a telefonért, és egyenként értesítette a hatóságokat. Előbb a mentőket, majd a tűzoltókat és a rendőröket hívta.
Az eszméletlen férfit bevitték a szobába, befektette saját ágyába, és betakarta. A kisfiút, Robikát időközben átvitték a családtagok a szomszédba, Csorba Csaba átment megnézni, de - mint mondta - a pulzusát kitapintva észlelte, hogy a gyermek meghalt. A gyermek arcán és fején lévő sérülésekből már tudta, hogy azok lövésnyomok - jelentette ki.
Elmondása szerint elsőként a rendőrök, majd a tűzoltók érkeztek meg, aztán a mentők és az örkényi ügyeletes orvos. A tanú azt állította: a tűzoltók rögtön a kiérkezésük után azt közölték velük: a tüzet elektromos zárlat okozta, a mentők pedig a még életben lévő fiát betették a menőautóba. Azt mondta a mentőorvos, hogy stabilizálták az állapotát, szállítható. Aztán átment az orvos a szomszéd házba, és amikor visszajött, közölte, hogy meghalt a fia.
Csorba Csaba kitért arra is, hogy a dabasi rendőrkapitánynak, aki időközben a helyszínre érkezett, mondta és meg is mutatta, hogy a fia felsőtestén apró lyukak vannak, amelyeket biztos, hogy lövések okoztak. Megmutatta a kisgyermek fején és arcán lévő sebeket is, de a kapitány - állítása szerint - erre azt mondta, hogy a sérüléseket a tető lehulló gerendáiból kiálló szögek okozták.
A bíró kérdésére válaszolva elmondta, virradatkor megtalálta az áldozatok nyomát a terasztól 2-3 méterre a hóban, illetve feltételezhetően az elkövetők lábnyomait a háztól távolabb, az egyiket egy rendőr levizelte.
Csorba Csaba elmondta azt is, amikor a vállán, csípőjén, illetve a kezén maradandó sérülést szenvedő, és már kórházba szállított legnagyobb, akkor hatéves lány ruházatában sörétszemeket találtak, újra hívta a rendőröket azzal, hogy megvan a bizonyíték, hogy "lemészárolták a családot". A sörétszemeket jegyzőkönyv nélkül a dabasi kapitány vitte el - állította, hozzátéve, később lőszerhüvelyeket találtak a ház sarkától 5-6 méterre, és ekkor újra hívták a rendőröket.
A büntetőperben a későbbiekben tanúként meghallgatják majd a helyszínre elsőként kiérkezett rendőröket, mentősöket és tűzoltókat is.
A szerdai büntetőper a tatárszentgyörgyi áldozatok többi családtagjának tanúmeghallgatásával folytatódik. 

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG