Felmentette a bíróság a kiskorú mosonmagyaróvári szurkálót, áldozatának közmunkát kell végeznie

2011.09.23. MTI

Jogerősen felmentette az első fokon eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság csütörtökön azt a fiút, aki 2009 nyarán, kevéssel 16. életéve betöltése előtt életveszélyesen megszúrta az édesanyját verő nevelőapját egy mosonmagyaróvári panellakásban.

Tettét jogos védelemnek minősítette a bíróság. A per másik vádlottja a késsel életveszélyesen megsebesített férfi, akit az asszony bántalmazásáért, s egyik ujjának eltöréséért 120 órányi közmunkára ítélt Köszler Ferenc tanácsa. Mivel az ítéletet mindkét vádlott elfogadta, az jogerőssé vált.
A vádbeszédben az ügyész a tizenéves fiú esetében enyhébb tett - emberölés kísérlete helyett életveszélyt okozó testi sértés - miatt kérte ítélet kiszabását, jelezve, büntethetőséget kizáró ok, hogy a fiú jogos védelmi helyzetben volt: anyját próbálta kiszabadítani a nőt folyamatosan bántalmazó, de őt is megütő nevelőapa kezéből.
A másodrendű vádlottra - jelezve, hogy a férfi büntetlen előéletű, tettét beismerte, megbánása pedig életszerű volt - súlyos testi sértés miatt pénzbüntetés kiszabását kérte. A férfi védője ennek kapcsán kérte, hogy a bíróság inkább közérdekű munkát szabjon ki ügyfelére. Az utolső szó jogán mindkét vádlott azt mondta: megbánta, amit tett.
A vád szerint a fiú 2009 nyarán az egyik este meghallotta, hogy anyja a segítségéért kiált; a másik szobába átmenve látta, hogy a nőt veri nevelőapja, aki a bántalmazást a fiatalember felszólítására sem hagyta abba.
A fiú a konyhából behozott, 20 centis pengéjű késsel négyszer megszúrta a férfit, két felületi és két mélyebb (a mellkast, illetve a tüdőt érő) sebet okozva. Nevelőapja ettől közvetett életveszélybe került. A fiú ezután kihívta a mentőket, majd mesterséges lélegeztetést alkalmazott. A férfin a kórházban életmentő műtétet kellett végrehajtani. 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG