Összefonódásról döntött a GVH

2011.09.26. Jogi Fórum/ GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte az Agrofert Holding irányításszerzését a Mlékárna Hlinsko s.r.o. vállalkozás felett.

Az irányításszerző Agrofert Holding, a.s. egy cseh székhelyű holding-társaság, amely számos, a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban, illetve vegyiparban tevékenykedő vállalkozást irányít. E vállalkozások elsődlegesen Csehországban aktívak, de jelen vannak Szlovákiában, Németországban és Magyarországon is, mind közvetlenül, mind kereskedelmi kapcsolataik révén. A tranzakció szempontjából kiemelendő, hogy a vállalkozáscsoportba tartozó Olma, a.s. tejipari vállalat hazánkba tejtermékeket exportál, melyeket üzletláncokon és kiskereskedelmi boltokon keresztül értékesít.

A Mlékárna Hlinsko, s.r.o. cseh székhelyű vállalkozás, tartós tejtermékek előállításával és forgalmazásával foglalkozik, melynek keretében a magyar piacra is teljesített beszállításokat.

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a vállalkozáscsoportok tevékenységei között Magyarországon a tejtermékek piacán mutatkozott átfedés, különösen a fogyasztói tej (ezen belül is kiemelten a tartós tej), illetve a vaj és vajkészítmények esetében.

Tekintettel arra, hogy a tranzakciót követően a vállalkozás piaci részesedése nem lesz jelentős, ezen kívül számos hazai versenytárs is aktív ezeken a piacokon, továbbá számottevő import érkezik Németországból, Lengyelországból és Szlovákiából, a GVH megállapította, hogy az összefonódás nem vet fel versenyjogi aggályokat, ezért az irányításszerzés engedélyezése mellett döntött.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-52/2011

  • kapcsolódó anyagok
VERSENYJOG
GVH