Ahány nyelv, annyi ember – és annyi szerződési feltétel?

2011.09.23. Jogi Fórum/ KÖFE

Egyre több lehetősége van az idegen nyelveket tanulni szándékozó fogyasztóknak, hogy a választott nyelv szépségeibe betekintést nyerhessenek, egyszersmind elsajátítsák annak szabályait, szókincsét, akár magántanárok, akár nyelviskolák által.

Országszerte rengeteg nyelviskola kínálja szolgáltatásait a legkülönbözőbb idegen nyelveket illetően, természetesen mindezt különböző árakon, minőségben és feltételekkel. Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt kiválasztjuk iskolánkat, alaposan nézzünk körbe, melyik a nekünk leginkább megfelelő. Figyelemmel kell lennünk az ár mellett a minőségre, az egyes speciális szolgáltatásokra, és nem utolsó sorban az általános szerződési feltételekre is. 

Ez esetben ugyanis fogyasztói szerződés jön létre, mely olyan pontokat is tartalmazhat, melyek számunkra adott esetben nem várt következményekkel is járhatnak. Így nagyon fontos ismernünk a nyelviskolának fizetendő díjra vonatkozó részleteket. Egyszerre kell-e befizetnünk az összeget, vagy részletekben? Van-e valamilyen kedvezmény számunkra? Ha igen, az milyen feltételekkel vehető igénybe? Milyen esetben járhat vissza a díj, vagy annak arányos része? 

Azt is alaposan meg kell néznünk, hogy van-e lehetőségünk elállni a szerződéstől, azaz például próbaóra után mondhatjuk-e anyagi következmények nélkül, hogy inkább más iskolát választunk, vagy ebben az esetben elveszítjük a befizetett összeget. Szintén fontos szabályokat tartalmazhatnak a szerződések arra az esetre, ha bizonyos óraszámon felül nem veszünk részt az oktatáson. Egy határt túllépve elveszíthetjük ugyanis azt a lehetőségünket, hogy vizsgát tegyünk az adott nyelvből. 

Ugyancsak tudnunk kell, az oktatás mellett mit kapunk az adott iskolától: azaz tankönyv, segédanyag, fénymásolat része-e a szolgáltatási díjnak, vagy azon felül fizetendő. 

Ami pedig a legfontosabb: nagyon alaposan gondoljuk át döntésünk előtt, melyik iskolát választjuk. Kérdezzük meg barátainkat, ismerőseinket, ők milyen pozitív és negatív tapasztalatokkal rendelkeznek adott sulit illetően, kutakodjunk az Interneten, majd ha döntöttünk, bátran – és tudatosan! – vágjunk bele a nyelvtanulásba.

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
FEOSZ