Október elején ismerteti javaslatát Brüsszel az uniós tranzakciós adóra

2011.09.23. MTI

Október elején teszi közzé a Európai Bizottság azt a jelentését, amely a pénzügyi tranzakciókra kivetett illeték bevezetésének lehetőségeit tartalmazza - jelentette be a testület egy szóvivője pénteken Brüsszelben.

David Boublil általánosságban beszélve ugyan, de megerősítette azt is, hogy csekély nagyságú illetékről lehet szó, amely azonban ügyletek és termékek széles körére vonatkozhat.

Mint mondta, a bizottság nem tesz javaslatot arra, hogy mikortól léphetne életbe az új illeték az EU-ban. Ésszerűnek minősítette viszont azokat az elképzeléseket, amelyek szerint a tranzakciós adót akár már a következő többéves EU-költségvetés kezdetétől, 2014-től be lehetne vezetni.

A tranzakciós adót az Európai Unió több országában és az Európai Bizottságnál is lehetséges eszközként kezelik a nemzetközi gazdasági válság nyomán kialakult nehézségek leküzdéséhez. José Manuel Durao Barroso, a végrehajtó testület elnöke az Európai Parlament előtt múlt héten felszólalva maga is megerősítette, hogy a bizottság hamarosan készen fog állni az előterjesztés ismertetésére.

A bizottságtól korábban már kiszivárogtatták az előterjesztés egyes részleteit. A terv szerint a valutaforgalomra az illeték nem vonatkozna, de a kötvények és részvények adásvételének túlnyomó többségére igen.

Jelezte a bizottság már azt is, hogy az új típusú adóból az uniós központi költségvetés bevételeit is bővíteni szeretné.

Korábban, a tranzakciós adó lehetőségét felvetve nemzetközi szakértők 0,1 százalék körül várható mértéket említettek.

Adókérdésekben a tagországok egyhangú egyetértése kell minden döntéshez. A bizottsági javaslatok sikere ezért egyáltalán nem vehető biztosra.

Az unió már jelezte, hogy könnyítene a helyzeten, ha világszinten is fontolóra vennék egy ilyen jellegű illetékfajta bevezetését.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
ADÓZÁS
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ