Még idén WTO-tag lehet Oroszország

2011.09.27. BruxInfo

Oroszország WTO-tagságáról és az EU-Ukrajna szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséről is döntés születhet még az év végéig – vetítette előre az uniós kereskedelmi miniszterek ülése után Karel de Gucht EU-biztos.

A kereskedelemért felelős EU-biztos és a Tanács elnökségét képviselő lengyel államtitkár is reményét fejezte ki arra, hogy még ebben az évben döntés születik Oroszország felvételéről a Kereskedelmi Világszervezetbe. A két politikus az uniós kereskedelmi miniszterek ülése után beszélt erről, amelyen – mint Karel de Gucht EU-biztos elmondta, „a miniszterek általános kívánalomként fogalmazták meg, hogy Moszkva még ebben az évben csatlakozhasson a WTO-hoz”.

Erre praktikusan a WTO december 15-17-i genfi miniszteri konferenciáján kerülhetne sor, de csak akkor, ha az uniós tárgyalások mellett a WTO-tagállamokkal folytatott kétoldalú egyeztetések, és az Egyesült Államokkal külön zajló tárgyalások is sikeresek lesznek.

Marcin Korolec lengyel államtitkár azt mondta, az év végi genfi találkozó valóban jó alkalom lehetne a csatlakozási szerződés megkötésére, de addig még kemény tárgyalások vannak hátra, és ezek eredményétől függ minden.

Karel de Gucht EU-biztos elmondta, a WTO-csatlakozás nagyban múlik azon is, hogy „az oroszok teljesítik-e határidőre a kötelességeiket”. Oroszország például alkalmaz olyan szabályokat a területén működő összeszerelő üzemekre, amelyek a WTO szabályaiba ütköznek. Így például Moszkva helyzetbe hozza az orosz beszállítókat azzal, hogy jelentős kedvezményeket biztosít egy gyárnak, ha vállalja, hogy bizonyos százalékban orosz alkatrészekkel dolgozik.

Az ülésen résztvevő magyar külügyminiszter kifejtette, a TRIMs-egyezmény (trade related investment measures) világos szabályokat állít fel arra, hogy nem lehet olyan beruházási intézkedést alkalmazni, ami hátrányosan megkülönbözteti a külföldi szereplőket. Martonyi János elmondta, Oroszország legutóbb azt vállalta, hogy tíz éven belül felszámolja az ilyen jellegű vámkedvezményeket, ezzel együtt a tárcavezető szerint van esély Moszkva WTO-tagságára, a megoldás pedig az lehet, hogy Oroszország átmeneti felmentést kap a szabály alól.

Martonyi János kifejtette, az orosz WTO-tagság a magyar gazdaság számára is komoly lehetőséget jelent. Egyrészt „az EU által a tárgyalások során kialkudott kedvező húskvóták exportlehetőséget biztosítanak a magyar termelők számára”. A másik pedig a WTO-tagságból fakadó nagyobb fegyelem az állat- és növényegészségügyi intézkedések kapcsán. „Oroszország mindig is hajlamos volt arra, hogy alappal, vagy alaptalanul bevezessen kereskedelmi korlátozó intézkedéseket” – magyarázta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatosan Moszkva hamarosan egy belső szabályzatot készít, „bár hogy ez mikor lép hatályba, az megint csak kérdés”.

EU-Ukrajna megállapodás

A kereskedelemért felelős miniszterek áttekintették az Ukrajnával folyó szabadkereskedelmi tárgyalások menetét, és megállapították, hogy az év végéig megköthető a „mély és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás” (DCFTA) Kijevvel – jelentette be Karel de Gucht kereskedelmi EU-biztos. Az Európai Bizottság belga tagja szerint az elmúlt napokban jelentős előrelépés történt az ügyben.

Ukrajna eredetileg nem akarta belevenni az energiapiac megnyitását a megállapodásba, és nem szívesen enged beleszólást az árképzésbe és az energiatovábbítási kérdésekbe sem, de megfelelő kompenzáció mellett erre mégis hajlandó volt. Karel de Gucht nem válaszolt az európai ajánlatot firtató kérdésre: mint fogalmazott, „kielégítő megoldás született az energiapolitika területén is”.

Martonyi János külügyminiszter szerint az ukrán DCFTA is jó lehetőséget jelent Magyarország számára. „Teljes vámlebontás lesz. A mezőgazdasági terményeink könnyebben jutnak majd az ukrán piacra, tehát az exportlehetőségeink jelentősen javulnak” – mondta a tárcavezető. Hozzátette, hogy az ülésen felvetődött, vajon nem jelentenek-e az ukrán mezőgazdasági termékek kockázatot a magyar termelőknek? Martonyi János szerint a jelentős igényeknek csak a töredékét kapják meg az ukránok, így ez elhárítja ezt a veszélyt.

Doha-forduló

Martonyi János szerint jelen pillanatban nincs arra esély, hogy az év végéig lezáruljon a Doha-forduló, amelyet tíz évvel ezelőtt indított a Kereskedelmi Világszervezet a nemzetközi kereskedelmi akadályok megszüntetése céljából. A miniszter elmondta, a sikertelenség ellenére fontos, hogy megerősödjön és fennmaradjon a nemzetközi kereskedelmi rendszer, hiszen szerinte ennek köszönhetően nem lett „globális depresszió” a három évvel ezelőtt kezdődött gazdasági válságból.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ