Az uzsorások büntetéséről és plázastopról tárgyal a parlament

2011.09.27. MTI

Az Országgyűlés ma megtárgyalja a kormány azon javaslatát, amely az eddiginél szigorúbban szankcionálná az üzletszerűen elkövetett uzsorázást, azonban lehetőséget adna a büntetés korlátlan enyhítésére azok esetében, akik azelőtt jelentik az uzsora-bűncselekmény elkövetését, hogy az a hatóság tudomásra jutna. Az LMP kezdeményezésére plázaépítési moratóriumról is vitáznak a képviselők.

Az ülésnap a Gazdasági Versenyhivatal 2010. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazása során szerzett tapasztalatairól szóló beszámoló megtárgyalásával kezdődik.

Ezután az uzsora-bűncselekmény eddiginél súlyosabb büntetését indítványozó kormányjavaslat megvitatása következik. A kabinet - a miniszterelnök által meghirdetett országvédelmi akcióterv részeként - úgy módosítaná a büntető törvénykönyvet, hogy a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett uzsorázás öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen sújtható. Azoknak a büntetését viszont, akik még azelőtt jelentik az uzsora-bűncselekmény elkövetését, hogy az a hatóság tudomására jutott volna, és feltárják az elkövetés körülményeit is, korlátlanul enyhíthetnék a jövőben. A változtatástól a gyakran rejtve maradó uzsora-bűncselekmények felderítési arányának javulását várja a kormány.

A képviselők ezután megtárgyalják az eljárási törvények kiemelt ügyekkel összefüggő változtatásához, illetve a tavalyi évi zárszámadáshoz érkezett módosító javaslatokat.

Egy ellenzéki indítványt is napirendjére vesz ma a parlament: az LMP öt képviselője még márciusban kezdeményezte, hogy határozzák meg a kereskedelmi központok, azaz a 400 - százezresnél népesebb települések esetében 800 - négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező bevásárlóközpontok és hipermarketek létesítésének, működtetésének feltételeit. Ennek megtörténtéig az ellenzéki párt moratóriumot hirdetne a kereskedelmi központok építésére.

A nap végén három fideszes politikus indítványa nyomán a képviselők arról fejthetik ki véleményüket, hogy - az 1566-os ostromra emlékezve - a Civitas Invicta (A leghősiesebb város) adományozzák-e Szigetvárnak.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT