Vesztegetés miatt áll bíróság előtt a HM egy korábbi főosztályvezetője

2011.09.27. MTI

Költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés bűntettével vádolják a Honvédelmi Minisztérium (HM) személyzeti főosztályának korábbi vezetőjét; a férfi pere kedden kezdődött el a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa előtt.

A vádirat szerint Katona Károly dandártábornok - egy megbízási szerződés alapján alkalmazottjaként dolgozó férfi, a másodrendű vádlott útján - egy 2009-es közbeszerzési eljárás eljárásban részt vevő cég vezetőjétől a szerződés nettó értékének 8 százalékát kérte el annak fejében, hogy a vállalkozás nyerje el a tendert. A minisztérium 1400 gravírozott missziós tőrt vásárolt, amelyet a tárca vezetői adtak át a karácsonyi ünnepségek alkalmával a külszolgálatot teljesítő katonáknak.

A közbeszerzés győztese 31 millió forintért leszállította a tőröket, majd a vállalkozás ügyvezetője a megbeszéltek szerint átadott legalább kétmillió forintot a másodrendű vádlottnak, Varga József nyugalmazott ezredesnek. Ő legalább egymillió forintot megtartott, míg egymillió forintot a főnökének továbbított.

Katona Károly beismerő vallomást tett, és részben elismerte bűnösségét. A tábornok azt mondta, nem kért pénzt a cégtől, hanem a vállalkozás vezetője ajánlotta föl beosztottján keresztül az összeget, és ő - megfogalmazása szerint "mint egy öngyilkos" - elfogadta. A vádlott közölte, az összeget 2009 karácsonya előtt vette át az irodájában, ki sem vitte onnan, a páncélszekrényében volt a következő nyárig, amíg a katonai ügyészség vizsgálata megkezdődött.

Az ügyben az illetékes Fővárosi Bíróság katonai tanácsa elfogultságot jelentett be, ezért a Legfelsőbb Bíróság a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsát jelölte ki az ügy elbírálására.

A per a kiemelt jelentőségű ügyekre vonatkozó eljárási szabályok alapján folyik. A tárgyalás a másodrendű vádlott és tanúk meghallgatásával folytatódik, és a bíróság akár kedden délután határozatot is hirdethet.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG