Októberben születhet ítélet a nyírmihálydi polgármester ellen indított büntetőperében

2011.10. 3. MTI

Október 10-re napolta el az ítélethozatalt a nyírmihálydi polgármester ellen folyó büntetőperben a másodfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság az ügyben tartott pénteki tárgyaláson; Nyisztor Ferencet (független) és négy társát jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint Nyírbogát és Nyírmihálydi önkormányzata 2002-ben nyújtott be pályázatot a belvíz-mentesítési munkák elvégzésére, az elnyert támogatásból, valamint kisebb részben a községek önerejéből finanszírozott munkálatokat pedig másodrendű vádlott Dibáczi Zoltán nyírbogáti vállalkozó végezte el.
Az illetékes hatóságok átvették a beruházást, egy feljelentés alapján indított nyomozás azonban megállapította, hogy a megnyert pályázatok önereje hiányos volt, és több hibát találtak a pályázat elszámolásában. A gyanú szerint a beruházás műszaki átvételét végző ellenőr hamis műszaki és felmérési naplókat, a vállalkozó pedig hamis számlákat állított ki.
A nyírmihálydi önkormányzat esetében 14,5 millió, míg a nyírbogáti vonatkozásában 17 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzése a vád. Az első fokon eljáró bíróság Nyisztor Ferencet és az ügyben érintett három vádlottat felfüggesztett, míg Dibáczi Zoltánt végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta. A fellebbezések után az ügy a megyei bíróságra került, és az a júniusban megtartott első tárgyaláson újabb bizonyítást tartott szükségesnek.
A pénteki tárgyalásra tanúként idézték Simon Miklóst, Nyírbogát Fidesz-KDNP-s polgármesterét, országgyűlési képviselőt, akit az elsőfokú bírósági eljárásban - érintettsége ellenére - nem hallgatott meg a bíróság. A polgármester mentelmi jogát nem függesztették fel, nem volt gyanúsított. Az önkormányzati vezető vallomásában elmondta, hogy a belvízvédelmi pályázati lehetőségre ő hívta fel Nyisztor Ferenc figyelmét, a kivitelezésre pedig szintén ő ajánlotta ki a másodrendű vádlottat. Közlése szerint a helyi vállalkozó korábban a beregi térségben végzett hasonló munkákat, tevékenységével kapcsolatban semmilyen probléma nem volt.
A polgármester kijelentette, hogy a pályázat benyújtását a község képviselő-testülete támogatta, a döntésről pedig hivatalos eljárásban tájékoztatták az illetékes közigazgatási szervet. Simon Miklós hozzátette: Nyírbogát esetében a beruházást több hatóság ellenőrizte, ezek azonban semmilyen szabálytalanságot nem észleltek.
A megyei bíróság a perbeszédeket követő tanácskozás után október 10-re halasztotta az ítélethozatalt. 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG