"Betelefonálós" műsorok miatt bírságolt a NAV

2011.10. 4. MTI

Úgynevezett betelefonálós műsorok miatt szabott ki bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely országos és helyi vételkörzetű tévécsatornákat fenntartó vállalkozásokat kötelezett 500 ezertől 8 millió forintig terjedő bírság megfizetésére - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

Mint írták, a NAV és annak jogelődje, a televíziós csatornákon sugárzott, emelt díjas telefonhívás vagy SMS útján elérhető játékok kapcsán vizsgálódott. A szerencsejáték felügyeleti szakterület pedig megállapította: az érintett gazdasági társaságok tiltott szerencsejátékot szerveztek.

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény értelmében "szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos tétfizetés ellenében, meghatározott feltételekkel nyereményre válik jogosulttá akkor, ha a nyerés vagy vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ". A törvény rendelkezik továbbá arról is, hogy a szerencsejáték szervező tevékenység folytatásához az állami adóhatóság engedélye szükséges, valamint tiltott szerencsejátéknak minősít minden engedélyköteles szerencsejátékot, amelyet a NAV engedélye nélkül szerveznek - írták.

Az adóhatóság megállapította, hogy a játékfeltételektől függően egyes játékok engedélyköteles szerencsejátéknak minősülnek. A "betelefonálós" műsorok esetében a szerencsés néző az emelt díjas hívással megfizette a tétet, nyereményben részesült, és ennek megszerzése túlnyomórészt a véletlentől függött, így a játék szerencsejátéknak minősült, amelyekre szervezőjük nem kért és nem kapott engedélyt - hangsúlyozta a NAV. Ezért a hatóság az országos és helyi vételkörzetű tévécsatornákat fenntartó vállalkozásokat 500 ezer forinttól 8 millió forintig terjedő bírság megfizetésére kötelezte - írták.

Az érintett gazdasági társaságok a több tucat közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatát kérték. Az eljárások döntő többsége jogerősen lezárult, amelyekben a bírói ítéletek kivétel nélkül a NAV-nak adtak igazat - emelték ki.

"A NAV a jövőben is kiemelt figyelmet fordít az engedély nélküli szerencsejátékkal kapcsolatos jogsértések megelőzésére, és további hatósági eljárásokat indít a hasonló tevékenységet folytató gazdasági társaságokkal szemben" - olvasható a közleményben.
 

  • kapcsolódó anyagok
APEH
MÉDIAJOG
ADÓZÁS
NAV