Elfogadta a parlament a 2030-ig szóló energiastratégiát

2011.10. 4. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

A parlament hétfőn elfogadta a nemzeti energiastratégiát, módosította a közbeszerzési törvényt és több száz határozatot helyezett hatályon kívül.

Összesen 865 országgyűlési határozatot helyezett hatályon kívül az Országgyűlés a határozatok deregulációs célú felülvizsgálatának elfogadásával. A határozatot 332 igen szavazattal és 1 tartózkodással fogadták el a képviselők. A 2010. május 14-e, vagyis a jelenlegi Országgyűlés megalakulása előtt hozott és a rendeltetésüket már betöltött országgyűlési határozatokat érintette a határozatok deregulációs célú felülvizsgálata, ezzel a korábbról érvényben lévő csaknem 1700 országgyűlési határozat mintegy fele veszítette el hatályát. Ezek közül 171 még 1990. május 2-a előtt keletkezett.

Elfogadta az Országgyűlés a nemzeti energiastratégiát

A határozat elfogadása lehetővé teszi, hogy a stratégiához illeszkedő egyéb koncepciókkal, cselekvési tervekkel (éghajlat-, megújuló energia, energiahatékonysági, épületenergetikai) és ágazati (közlekedési, vidék-, felsőoktatási) stratégiákkal kiegészülve egységes stratégiai rendszer alakuljon ki. A 2030-ig szóló, de 2050-ig kitekintést nyújtó Nemzeti Energiastratégiáról hozott országgyűlési határozatot a parlament 225 igen, 103 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el.

Az energiastratégia 2030-ig részletes javaslatokat tartalmaz a magyar energiaszektor szereplői és a kormány számára, valamint egy 2050-ig tartó útitervet is felállít, amely globális, hosszabb távú perspektívába helyezi a 2030-ig javasolt intézkedéseket.

Módosították a közbeszerzési törvényt

Októbertől a három felhívás kiküldésével lefolytatható közbeszerzési eljárások felső határa az eddigi 80 millió forint helyett a 150 millió forintos építési beruházásokra is vonatkozik. A képviselők Hörcsik Richárd (Fidesz) indítványát 227 igen, 60 nem szavazattal és 43 tartózkodással fogadták el.

A kormánypárti politikus az előterjesztés korábbi parlamenti vitájában azzal indokolta a javaslatot, hogy a jövő év első napján életbe lépő közbeszerzési törvényben is már ez az értékhatár szerepel, a lépés előrehozása pedig mintegy 3,5 milliárd forintos uniós támogatást tesz elérhetővé a kis- és középvállalkozások számára. Hörcsik Richárd emellett hangsúlyozta, hogy a változtatással lehetővé válik az Észak-magyarországi, nagy árvizek utáni helyreállítási munkálatok mielőbbi befejezése is. Az előterjesztő indítványára a parlament 228 igennel, 103 nem ellenében megszavazta, hogy az Országgyűlés elnöke kérje annak sürgős kihirdetését a köztársasági elnöktől.

Kapcsolódó Jogi Fórum konferencia

Megszavazták a 2010. évi zárszámadásról szóló törvényt

Az Országgyűlés 233 igen, 101 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett megszavazta a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényt, amelynek értelmében a tavalyi költségvetést 13.168 milliárd 448,1 millió forint bevétellel, 14.057 milliárd 922,6 millió forint kiadással hagyta jóvá parlament, így a tavalyi államháztartási hiány 889 milliárd 474,5 millió forint lett.

Az elfogadott törvény rögzíti: a 2010 májusában hivatalba lépett nemzeti ügyek kormánya azzal szembesült, hogy az előző - Bajnai Gordon által vezetett - szocialista kormány költségvetésében hamis adatok szerepelnek. A költségvetési törvényben leírt főbb számok ugyanis egyáltalán nem feleltek meg a valóságnak: a 3,8 százalékos hiány valójában a 7 százalékot is meghaladta volna. A kormánynak így rendkívüli gazdasági intézkedéseket kellett meghoznia annak érdekében, hogy Magyarország elkerülje az adósságválságot és a saját lábára álljon.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZBESZERZÉS
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
ENERGETIKA
KÖLTSÉGVETÉS